Avem sau nu directori la SIS și CNA? Ce spun purtătorii de cuvânt ai instituțiilor

Zis și făcut. De astăzi, directorul Serviciul de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, nu mai deține această funcție, însă directorul Centrului Național Anticorupție(CNA), Bogdan Zumbreanu, așteaptă hotărârea redactată a Legislativului pentru a clarifica partea juridică a procedurii de revocare din funcţie şi, respectiv, partea ce ţine de exercitarea interimatului.

Foto: colaj UNIMEDIA

Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al SIS, Daniela Mânzat, a menționat că de astăzi, Botnari nu mai activează în această instituție și nu s-a prezentat la serviciu, ar interimatul îl deține directorul adjunc, Alexandru Esaulenco.

Mai mult decât atât, astăzi, 17 iunie, de pe pagina instuției a dispărut poza sa și funcția pe care a deținut-o.

sis / Sursa:sis.md

Ce ține de Bogdan Zumbreanu, dânsul s-a prezentat la serviciu. Cel puțin aceasta ne-a declarat purtătorul de cuvânt al CNA, Angela Starinschi.

„În prezent, suntem în aşteptarea hotărârii redactate a Parlamentului pentru a clarifica partea juridică a procedurii de revocare din funcţie şi, respectiv, partea ce ţine de exercitarea interimatului funcţiei de director al CNA”, a menționat purtătoarea de cuvânt.

Amintim că la data de 8 iunie, Parlamentul a votat revocarea din funcție a directorului Centrului Național Anticorupție, Bogdan Zumbreanu și directorul Serviciului de Informație și Securitate, Vasile Botnari. Decizie votată unanim de cei 61 de deutați prezenți la ședință.

Deputații și-au argumentat decizia prin faptul că șeful CNA se face vinovat de mai multe abuzuri, inclusiv de dosare pierdute de Republica Moldova la CEDO.

Lui Vasile Botnari i s-a imputat că a utilizat resursele informaționale contrar prevederilor legale, inclusiv în cazul deportării celor 7 profesori turci în toamna anului trecut, dar și faptul că anterior, în funcția de ministru al Transporturilor, ar fi protejat scheme de contrabandă a produselor anabolizante.


Pub