(video/foto/update) Ultima oră! Pavel Grigorciuc pleacă în arest la domiciliu. Primele declarații ale activistului

(update 17:20) Pavel Grigorciuc: „Vreau să le mulțumesc celor care m-au susținut în aceste 3 luni. Guvernarea a utilizat justiția în privința mea. Credeți-mă că arestul la domiciliu este mai bine decât în celulă. Cred că și în privința lui Gheorghe Petic va fi schimbată sentința. Acesă decizie a judecătorului spune că justiția este liberă acum”.

(update 17:17) Pavel Grigorciuc pleacă în arest la domiciliu. Sentința a fost pronunțată acum câteva clipe.

Foto: agora.md

(update 16:48) Sergiu Sîrbu: „Este o hărțuire un linșaj. Aceasta este o încercare de intimidare, presiune morală”.

(update 16:47) La ieșirea din sala de judecată Sergiu Sîrbu a fost huiduit de susținătorii lui Pavel Grigorciuc.

(update 16:45) Judecătorul de cauză este în deliberări pentru a decide dacă mandatul de arestare pe numele lui Grigorciuc va fi prelungit pentru încă 30 de zile sau va fi trimis în arest la domiciliu.

(update 15:55) Eduard Rudenco este audiat în calitate de martor în acest proces. UNIMEDIA amintește că la data de 18 mai instanța a admis demersul procurorului privind înlăturarea aprătorului Eduard Rudenco din prezentul procesul penal pe numele lui Pavel Grigorciuc, învinuit că l-ar fi atact fizic pe deputatul Sergiu Sîrbu.

(update 15:25) La momentul actual este audiată victima în aceast dosar, deputatul Sergiu Sîrbu.

Mandatul de arestare pe numele lui Pavel Grigorciuc, care l-a lovit pe deputatul Sergiu Sîrbu într-un local din centrul capitalei, ar putea fi prelungit pentru încă 30 de zile. O nouă ședință de judecată are loc astăzi, 17 iunie, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, unde în aceste clipe se examinează demersul procurorilor referitor la prelungirea arestului preventiv.

La ședința de judecată este prezent și liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, care recent a revenit în Republica Moldova.

Renato Usatîi / Sursa:Alexandr Roșco/facebook
instanță / Sursa:Ilian Cașu/facebook
instanță / Sursa:Ilian Cașu/facebook

UNIMEDIA amintește că dosarul de invinuire a lui Pavel Grigorciuc a fost trimis în judecată la începutul lunii mai curent. Pavel Grigorciuc riscă amendă sau până la 5 ani închisoare pentru huliganism, săvârşit în stare de recidivă. Procuratura a finalizat urmărirea penală şi a expediat dosarul de învinuire a acestuia în judecată.

UNIMEDIA amintește că la data de 23 martie, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a emis mandat de arest pe un termen de 30 de zile pentru activistul Pavel Grigorciuc.

De menționat că ședințele de judecată se desfășoară cu ușile închise.

Amintim că deputatul Sergiu Sîrbu a fost internat în spital la data de 21 martie cu contuzie cerebrală, după ce Pavel Grigorciuc l-ar fi bătut.

În reacție, activistul susține că a recurs la acest gest după ce democratul l-a insultat.

În comunicatul procuraturii se mai spune că inculpatul, în vârstă de 29 de ani, a ajuns în atenţia organelor de drept încă acum cinci ani. Astfel, în primăvara anului 2015, acesta a fost condamnat la amendă penală după ce a bătut şi insultat un cetăţean german într-un local din capitală, deteriorând şi mai multe bunuri. Până în prezent, acesta se eschivează de la achitarea amenzii penale.

O altă condamnare pentru dezordinile în masă și violențele la sediul Procuraturii Generale din septembrie 2016. Atunci, inculpatul, împreună cu alte şase persoane au compărut pe banca acuzaţilor pentru organizarea, conducerea şi participarea activă la săvârșirea acțiunilor ilegale, au chemat la nesupunere violentă activă la cerinţele legitime ale reprezentanţilor autorităţilor și au aplicat violenţa, inclusiv cu utilizarea unor obiecte în calitate de arme. Pentru aceste acţiuni, inculpatul a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de probă de 4 ani.

De asemenea, din anul 2014 şi până în prezent acesta şi-a completat şi cazierul contravenţional cu 4 contravenţii pentru o serie de acţiuni huliganice, ultragieri şi alte acţiuni violente, pentru care a fost pedepsit de către instantele naţionale cu amenzi, la fel neachitate de făptaş până în prezent.


Pub