PD cere demisia șefului interimar al IGP: Acesta având un grad de rudenie cu noul ministru de Interne, Andrei Năstase, ceea ce reprezintă un evident conflict de interese

Partidul Democrat cere demisia șefului IGP. Într-un comunicat de presă, formațiunea susține că Gheorghe Bălan ar avea un grad de rudenie cu actualul ministru de interne Andrei Năstase, ceea ce reprezintă un conflict de interese.

Foto: Igor Rotari | UNIMEDIA

„Partidul Democrat din Moldova constată că încă din primele zile de guvernare Alianța PSRM-PAS-PPDA promovează în funcții rude ale liderilor acestor partide, printr-o totală lipsă de transparență.

Cei care până ieri criticau cumătrismul din instituții si promiteau numiri transparente în funcții și pe criterii de profesionalism, își încalcă din primele zile acest angajament și dovedesc că în realitate ei sunt cei care promovează cumătrismul în instituțiile statului”, se arată în comunicat.

Gheorghe Balan și ministrul Andrei Năstase nu a comentat deocamdată acuzațiile. Premierul Maia Sandu însă, a declarat că toate numirile făcute în perioada de până la recunoașterea legală a noii guvernări, erau soluții provizorii, iar de acum încolo va avea toleranță 0 la conflicte de interese.

De asemenea, democrații acuză un „amplu proces demarat de regimul PSRM-PAS-PPDA de forțare a unor funcționari publici să demisioneze. Funcționarii sunt amenințați cu dosare penale privind activitatea lor anterioară, daca nu demisionează. Cerem regimului de guvernare să înceteze acest șantaj asupra funcționarilor publici, să stopeze măsurile represive împotriva lor.”

Maia Sandu a negat categoric aceste acuzații, menționând că în această dimineață a avut întrevederi cu Iurie Ciocan (membru CEC), Liliana Palii (șefa cancelariei de Stat) și Sergiu Răilean (șeful Agenției Servicii Publice). Prim-ministra a declarat că i-a atenționat pe cei trei că dacă a participat la luarea unor decizii ilegale și abuzive, vor trebui să suporte consecințele.


Pub