BNM infirmă că s-au extras sume impunătoare de pe conturile companiilor de stat: „Situația este stabilă”

După ce săptămâna trecută, în cadrul unei conferințe de presă, Vadim Brânzan, Ministrul Economiei și Infrastructurii, a declarat că din contul companiilor cu capital de stat sunt extraşi bani cu caracter dubios sau nelegali, Banca Națională a Moldovei (BNM) infirmă informațiile și susține că nu există motive de îngrijorare și au fost întreprinse măsuri suplimentare în cadrul regimului de monitorizare a transferurilor internaționale.

Foto: UNIMEDIA

Printr-un comunicat de presă, BNM menționează că utilizează servicii informatice ale prestatorilor de servicii de mesagerie financiară care vizează anumite categorii de informații obținute sau procesate de către băncile licențiate. Aceste servicii cuprind accesul la datele cu privire la transferurile internaționale.

„Datele respective reprezintă temeiul pentru analiza fluxurilor de capital și a piețelor financiare, a eficienței serviciilor de transfer, în legătură cu atribuțiile de implementare a politicii monetare, reglementare valutară și supraveghere bancară. În acest sens sunt evaluate riscurile aferente adecvării capitalului și resurselor de lichiditate a băncilor etc. În același timp, informațiile obținute sunt destinate pentru identificarea semnelor de implicare eventuală a băncilor sau clienților lor în activități de spălare a banilor și/sau finanțare a terorismului.

În prezent, situația este stabilă și nu prezintă riscuri și nici îngrijorări.

BNM manifestă în continuare prudență în monitorizarea transferurilor internaționale, în contextul agendei de reforme agreate în 2016 cu partenerii de dezvoltare, în beneficiul sectorului bancar, economiei reale şi al cetățenilor”, se arată în comunicatul emis de instituție.

UNIMEDIA amintește că în cadrul unei conferințe de presă, Vadim Brânzan, Ministrul Economiei și Infrastructurii, a declarat că în utlimele zile din contul companiilor cu capital de stat sunt extraşi bani cu caracter dubios sau nelegali, care nu țin de activitatea zilnică, normală a acestor instituții. De asemenea, ministrul a declarat că putem deveni martori unei noi fraude.


Pub