70 de miliarde, spălate prin Moldova
Politic 17 iunie 2019, 20:12 | 3300

Amploarea asa-numitei „Spalatorii rusesti” este cu mult mai mare decat se credea initial. O investigatie facuta de comunitatea Watchdog.md si Transparency International Moldova arata ca, pe parcursul anilor 2010 - 2014, peste 70 de miliarde de dolari de provenienta ilegala din Rusia au fost spalate prin intermediul instantelor si bancilor moldovenesti, iar bugetul Republicii Moldova a fost prejudiciat cu peste doua miliarde de dolari. Aceasta operatiune s-ar fi desfasurat cu ajutorul unor angajati ai institutiilor de stat, printre care si doi actuali judecatori ai Curtii Constitutionale. Unul era pe atunci procuror general, iar altul - presedinte al Curtii Supreme de Justitie.

Experţii celor două organizații nonguvernamentale spun că toate informaţiile despre sumele de bani spălate prin Republica Moldova au fost obţinute prin analizarea datelor statistice plasate pe site-ul Băncii Naţionale. Astfel, pe parcursul anilor 2010 - 2014, circa 70 de miliarde de dolari provenite din băncile rusești ar fi fost spălate prin intermediul instanțelor și băncilor din Republica Moldova, fiind folosite hotărâri judecătorești ilegale, emise în cazuri de pretinse datorii.

Experţii spun că, în tot acest timp, autoritățile subordonate elitelor politice au ignorat activitățile suspecte, în timp ce Parlamentul și Curtea Constituțională au aprobat modificări legislative care au dus la facilitarea spălării banilor. Abia recent, într-un răspuns la o solicitare de informaţii, Serviciul pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA a recunoscut că respectivele tranzacții sunt suspecte şi fac parte din schema "Spălătoria rusească". Experţii mai spun că în această operaţiune au fost implicate majoritatea instituţiilor de drept, de reglementare şi de supraveghere din Republica Moldova.

Repreyentanții Transparency International Moldova şi Watchdog.md cer demisia judecătorilor Curţii Constituţionale Mihai Poalelungi şi Corneliu Gurin. Asta pentru că în perioada „Spălătoriei rusești” cei doi erau membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, datorită funcţiiilor de conducere pe care le deţineau la Curtea Supremă de Jusitiţie şi, respectiv, Procuratura Generală.

Am vrut să obţinem reacţii la învinuiri de la Mihai Poalelungi şi Corneliu Gurin, dar purtătorul de cuvânt al Curţii Constituţionale, Emil Gaitur, ne-a spus că ambii refuză să comenteze acuzaţiile şi că vor veni cu declarații mai târziu, dacă vor considera necesar.

Până la ora editării ştirii, n-am primit nicio reacţie de la Curtea Constituţională. 

Opinia ta contează. Comentează!