Noul ministru al Economiei, către colegii săi: „Cei care nu sunt de acord cu principiul zero toleranță față de corupție sunt liberi să plece”

Anticoruptie.md
17/06/2019
Captura video privesc.eu

Vadim Brânzan, ministrul Economiei și Infrastructurii, a spus colegilor săi că cei care nu sunt de acord cu principiul zero toleranță față de corupție trebuie să plece. Mai mult, el a subliniat că nu putem să vorbim de o dezvoltare reală a economiei atâta timp cât nu este eliminată corupția. El a numit strategia scoaterii economiei Republicii Moldova din criză „Cei patru D” – deconspirare, demonopolizare, deetatizare și dezvoltare.

„Primul D este cel de deconspirare a tuturor tranzacțiilor ilegale. Noi trebuie să eliminăm corupția”, a insistat el, subliniind că cei care nu sunt de acord cu acest principiu sunt liberi să plece. Un alt principiu al noului ministru este demonopolizarea și organizarea unei competiții corecte: „Fără demonopolizare nu putem construi o economie competitivă, cu o competiție echitabilă și transparentă”, a subliniat el.

Pregătirea companiilor de stat pentru atragerea investitorilor locali și străini este cea de-a treia etapă anunțată de noul demnitar. „Deetatizarea este mai mult decât privatizare – pregătirea companiilor de stat și atragerea investitorilor locali și străini. Pentru asta trebuie să creăm un mediu de afaceri deschis”, a explicat el.

Ultimul D din lista noului ministru este Dezvoltare. „Este vorba de lucruri frumoase pe care am putea să le facem pentru țara noastră în viitorul apropiat și cel îndepărtat. Însă nu putem să vorbim de o dezvoltare reală a economiei atâta timp cât primul D nu este rezolvat, deci, este vorba despre lupta cu corupția”, a enunțat Brânzan.

Ministrul a anunțat colegii săi că încurajează profesionalismul și nu nepotismul și cumătrismul. „Eu nu înțeleg în general ce înseamnă acest fenomen. Pentru mine, aceste lucruri sunt absolut necunoscute. Profesionalismul vine în capul mesei. Se încurajează spiritul de echipă și legătura inversă. Eu pot să găsesc limbă comună în afară de cei care încalcă punctul unu.”

Vadim Brânzan a studiat la Facultatea de Fizică a Universității de Stat din Moldova (1988–1993), Universitatea Harvard, MBA (master în administrarea businessului) cu specializare în finanțe (1999–2001).

A fost consultant superior pentru companii din sectorul gazo-petrolier, alimentar și organizații de stat din Rusia, PRICEWATERHOUSECOOPERS, Moscova, Kiev, Chișinău (1994–1999); director al Grupului de Investiții Globale Principale și Finanțări Structurale, MERILL LYNCH, New York (2001–2007); partener principal la NOV CAPITAL, LLC, fond investițional cu capital privat, New York-Londra (2007–2014); fondator și partener principal la LOGOS ADVISORS, LLC, companie de investiții cu capital privat, Miami. Din 2001 până în prezent, are activitate financiar-bancară și investițională.

Vadim Brânzan a candidat în 2016 la funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei și la funcția de șef al statului, tot în 2016.

Anticoruptie.md
17/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii