Johannes Hahn: UE va debloca rapid asistența pentru Moldova odată ce sunt îndeplinite condițiile pentru statul de drept, reforma justiției și pluralismul media

Anticoruptie.md
17/06/2019
Foto: CIJM

Comisarul European pentru Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn​, a felictat Guvernul Sandu și a declarat că Uniunea Europeană va debloca asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova odată ce vor fi îndeplinite condițiile pentru statul de drept, reforma justiției și pluralismul media.     

Hahn a sunat-o pe Maia Sandu sâmbătă, felicitând-o „pentru pașii făcuți deja pentru a îndeplini agenda de reforme a guvernului său” și i-a lăudat „intenția de a duce înainte cele mai urgente reforme, inclusiv cele convenite anterior cu Uniunea Europeană”, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

„Un sprijin substanțial și consiliere din partea Uniunii Europene pot fi mobilizate rapid odată ce sunt îndeplinite condițiile, iar noul guvern obține rezultate pentru cetățeni, inclusiv în economie, respectul pentru statul de drept, reforma justiției și pluralismul media”, se spune în comunicat.

Maia Sandu și-a exprimat speranța că Uniunea Europeană va putea furniza în timp scurt ajutor macro-financiar de 100 de milioane de euro, suspendat anul trecut, din cauza deraiajelor antidemocratice ale guvernării de la Chișinău, în mod special în urma anulării alegerilor de primar în Chișinău, schimbării sistemului electoral, și altor decizii ale fostei guvernări conduse de Partidul Democrat.

Guvernarea de la Chișinău s-a schimbat la numai câteva zile, după ce Comisarul European pentru Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, a întreprins o vizită în Republica Moldova. Atunci el a declarat că Moldova riscă să rămână fără asistența financiară din partea Fondului Monetar Internațional și a Uniunii Europene în cazul alegerilor anticipate. La 8 iunie, Parlamentul a reușit să constituie o majoritate din formațiunile PSRM și cele ale Blocului ACUM (PAS și DA) care a format un guvern de coalație, în frunte cu lidera PAS, Maia Sandu.       

Anticoruptie.md
17/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii