Departamentul de Stat al SUA: Salutăm schimbarea democratică din Republica Moldova

Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii salută decizia Partidului Democrat din Moldova (PDM) de a se retrage de la guvernare în favoarea premierului Maia Sandu și a coaliției formate de Parlamentul ales în mod democratic.

Foto: UNIMEDIA

„Suntem încurajați că atât noua coaliție, cât și fostul guvern s-au angajat într-un transfer pașnic de putere, care reflectă voința poporului moldovean. Solicităm reținere în această perioadă de tranziție.

Statele Unite va continua să monitorizeze îndeaproape evoluțiile din Moldova și vor rămâne angajate să colaboreze cu toți moldovenii, pe măsură ce construiesc un viitor mai prosper și mai democratic”, se arată în comunicatul emis de instituție.

UNIMEDIA amintește că în seara zilei de 14 iunie, vicepreședintele PD, Vladimir Cebotari, a anunțat că Partidul Democrat pleacă de la guvernare și întregul cabinet de miniștri din echipa Filip, vor demisiona.

Imediat cu reacție a venit președintele Igor Dodon care a cerut ca șeful Procuraturii Generale și Centrului Național Anticorupție să-și dea demisia. De asmenea, Dodon a cerut judecătorilor Curții Constituționale să se întrunească și să revizuiască ultimele hotărâri.

De asemenea, și prim-ministra Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut demisia judecătorilor Curții Constituționale, a procurorului general, Eduard Harinjen, în cadrul unei conferințe de presă, după ce Partidul Democrat a anunțat că pleacă de la guvernare. De asemena, Maia Sandu a anunțat că „justiția va aplica sancțiunile necesare pentru Vladimir Plahotniuc și celor care i s-au subordonat”.

Printr-o postare pe facebook, a reacționat și ministrul de interne, Andrei Năstase, unde a anunțat că de mâine „la muncă”.

Tot în seara zilei de 14 iunie, Pavel Filip și-a prezentat astăzi demisia din funcția de prim-ministru în fața presei. Acesta a făcut o trecere în revistă a greutăților cu care s-a confruntat în perioada 2016-2019 și pe final i-a urat succes noului prim-minstru.

Și europarlamentarul Siegfried Muresan a comentat situația politică, declarând „Republica Moldova are un nou guvern, unul proeuropean, ales în mod democratic de majoritatea parlamentară”.


Pub