Primele reacții ale miniștrilor din Guvernul Filip, după ce și-au dat demisia. Pavel Filip:„Îi doresc succes următorului prim-ministru. Sper că se va descurca mai bine decât mine”

După ce în seara zilei de ieri, 14 iunie, când ex-premierul Pavel Filip împreună că întreg cabinetul de miniștri și-au anunțat demisia, au venit și primele reacții ale funcționarilor. Astfel, ex-ministra sănătății, Silvia Radu s-a declară „foarte onorată”, iar ex-ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, le mulțumește colegilor din PDM „pentru încredere și sprijin”. Iar Pavel Filip i-a urat succes Maiei Sandu și speră „că se va descurca mai bine” decât el însuși în această funcție.

Foto: Igor Rotari | UNIMEDIA

„Mulțumesc tuturor celor care ne-au încurajat în ultimele zile, colegilor care au avut încredere în mine, familiei, care m-a susținut necondiționat. Îi doresc succes următorului prim-ministru. Pentru binele oamenilor, sper că se va descurca mai bine decât mine”, a scris Pavel Filip, după ce și-a anunțat demisia.

„Am avut șansa și enorma bucurie să lucrez în ultimii șase ani cu o echipa minunată, cu oameni care au același crez ca și mine: acela de a servi spiritualitatea și valorile noastre naționale prin cultură educație, cercetare. Am încercat să fim alături de sportivii noștri în efortul lor colosal pentru a obține performante notorii. Am împărtășit aspirațiile și inițiativele tinerilor prin susținerea proiectlor acestora. De fapt, am trăit o mica VIAȚĂ, tumultoasă și intensă în procesul realizarii acestor deziderate. Despre ce și cum a ieșit - e o alta poveste , lungă și mai degrabă frumoasă, despre care voi vorbi mai tarziu. Deocamdată, însa, vreau să spun MULTUMESC :

Colegilor din Ministerul Educației, Culturii și Cercetarii pentru dedicație și solidaritate !🤗🤗🤗❤️ Colegilor mei din Guvernul Republicii Moldova pentru colaborare exemplară!🤗🤗🤗❤️ Colegilor mei de echipa politică din PDM pentru încredere și sprijin! Și Dumneavoastră tuturor, oameni buni, celor care mi-ați fost alături!”, se arată în mesajul Monicăi Babuc.

„Vreau să Vă mulțumesc, Stimați Prieteni, pentru comunicarea pe care am avut-o prin intermediul acestei pagini. Am urmărit cu atenție și am considerat cu toată seriozitatea comentariile Dumneavoastră la informația postată. Trebuie să recunosc, de asemenea, că tare-mi plăceau ”like” - urile Dumneavoastră!

Acestea fiind spuse, Vă doresc tuturor sănătate și succes în toate, iar Țării noastre - pace și prosperare!”, a scris ex-ministrul finanțelor, Ion Chicu.

„Vreau să mulțumesc echipei Ministerului Apărării, Marelui Stat Major și întregii Armate Naționale, pentru tot efortul comun de a face Armata Națională mai puternică, contemporană și profesionistă. Sper că am pus temeliile Armatei Naționale a viitorului, procesul este ireversibil, iar modelul occidental de dezvoltare va rămâne unicul model acceptat de către oricine va prelua conducerea instituției. Sincer sper că militarii noștri vor continua să beneficieze de cele mai bune instruiri, echipamente și armament, și vor continua să aprofundeze interoperabilitatea cu trupele țărilor partenerilor strategici.

Cu acest prilej vreau să mulțumesc partenerilor noștri strategici, în special NATO, SUA, România, Marea Britanie, Italia, Germania ș.a., pentru sprijinul continuu oferit și pentru relația care s-a creat între instituțiile noastre.

După un an și opt luni la Ministerul Apărării, o spun mândru: Servesc Republica Moldova!”, scrie ex-ministrul Apărării, Eugen Surza.

„Mulțumesc, colegilor din echipa mare pentru conlucrare! Mulțumesc dragi colegi din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii pentru dedicație, efort și nopți nedormite în construirea proceselor unei noi instituții cu multiple domenii strategice de activitate și realizarea multor obiective frumoase! Vă urez spor, perseverență și mari succese în continuare! Am fost mândru să fim o echipă”, se arată în mesajul ex-ministrului Economiei și Infracstructurii, Chiril Gaburici.

„Dragi prieteni, vreau să vă comunic că sunt onorată că am avut posibilitatea să ocup funcția înaltă în stat de Ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru a putea să-mi servesc țara. Alături de colegi, împreună, am făcut tot ce ne-a stat în putință pentru a transforma lucrurile spre bine. În fața drapelului de stat am depus jurământul să respect legile țării și să apar interesele cetățenilor, lucru care l-am respectat cu strictețe. Le mulțumesc tuturor care au fost alături necondiționat și m-au susținut în tot acest timp. Și-mi doresc ca țara noastră să meargă pe calea prosperării într-un stat de drept spre binele viitoarelor generații”, a scris ex-ministra Sănătății, Silvia Radu.

„Vremurile grele scot în evidență oamenii buni, iar oamenii buni fac vremurile mai ușoare. Stimați comandanți, ofițeri, subofițeri, funcționari publici, colegi și oameni dragi din familia MAI. La finalul mandatului meu de ministru țin să vă mulțumesc pentru încrederea pe care ați avut-o în mine, pentru dedicația și profesionalismul Dumneavoastră. Am fost onorat să muncesc într-un Guvern profesionist, cu oameni care cu adevărat își iubesc țara și neamul. Cât de bun nu ar fi un om, de unul singur nu le poate realiza pe toate. Despre realizările din acești trei ani și cinci luni nu eu trebuie să vorbesc, au vorbit faptele pentru noi, dar cert este că tot ceea ce s-a făcut a fost lucru în echipă, echipă de care sunt mândru”, a scris ex-ministrul de interne, Alexandru Jizdan.

UNIMEDIA amintește că în seara zilei de 14 iunie, vicepreședintele PD, Vladimir Cebotari, a anunțat că Partidul Democrat pleacă de la guvernare și întregul cabinet de miniștri din echipa Filip, vor demisiona.

Imediat cu reacție a venit președintele Igor Dodon care a cerut ca șeful Procuraturii Generale și Centrului Național Anticorupție să-și dea demisia. De asmenea, Dodon a cerut judecătorilor Curții Constituționale să se întrunească și să revizuiască ultimele hotărâri.

De asemenea, și prim-ministra Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut demisia judecătorilor Curții Constituționale, a procurorului general, Eduard Harinjen, în cadrul unei conferințe de presă, după ce Partidul Democrat a anunțat că pleacă de la guvernare. De asemena, Maia Sandu a anunțat că „justiția va aplica sancțiunile necesare pentru Vladimir Plahotniuc și celor care i s-au subordonat”.

Printr-o postare pe facebook, a reacționat și ministrul de interne, Andrei Năstase, unde a anunțat că de mâine „la muncă”.

Tot în seara zilei de 14 iunie, Pavel Filip și-a prezentat astăzi demisia din funcția de prim-ministru în fața presei. Acesta a făcut o trecere în revistă a greutăților cu care s-a confruntat în perioada 2016-2019 și pe final i-a urat succes noului prim-minstru.

Și europarlamentarul Siegfried Muresan a comentat situația politică, declarând „Republica Moldova are un nou guvern, unul proeuropean, ales în mod democratic de majoritatea parlamentară”.

De asemenea, Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii a salutat decizia Partidului Democrat din Moldova (PDM) de a se retrage de la guvernare în favoarea premierului Maia Sandu și a coaliției formate de Parlamentul ales în mod democratic.


Pub