(video) Ultima oră! Judecătorii Curții Constituționale au anulat ultimele hotărâri din perioada 7-9 iunie

Judecătorii Curții Constituționale au anulat ultimele hotărâri din perioada 7-9 iunie. Decizia a fost luată în urma ședinței de astăzi în urma revizuirii actelor.

Foto: UNIMEDIA

„Astăzi, 15 iunie 2019, Curtea Constituţională va pronunţa, la ora 1400, dispozitivul Hotărârii de revizuire a actelor sale pronunţate în perioada 7-9 iunie, a.c”, arată în comunicat.

Scurt, despre ce s-a întâmplt la Chișinău:

La data de 7 iunie, seara, Curtea Constituțională emite un comunicat prin care informează că președintele Igor Dodon este obligat de CC să dizolve Parlamentul, dacă nu e funcțional până pe 7 iunie, adică după 90 de zile de la data validării alegerilor parlamentare. De menționat că Curtea Constituțională a validat mandatele celor 101 deputațila data de 9 martie curent.

La data de 8 iunie 2019, ACUM și PSRM au semnat un acord temporar de colaborare și formare a unei majorități parlamentare.

Astfel, în funcția de președintă a Parlamentului a fost votată Zinaida Greceanîi, iar șefă a Guvernului a fost desemnată Maia Sandu.

În aceeași zi a fost învestit în funcție noul Guvern.

Curtea Constituțională a emis mai multe hotărâri prin care a anunțat că toate legile și hotărârile adoptate în acea zi se declară neconstituţionale. Curtea Constituțională a declarat neconstituţională Hotărârea adoptată de deputaţii Parlamentului pentru alegerea Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Legislativului. Tot în data de 8 iunie, Curtea a declarat neconstituțional decretul de numire în funcția de prim-ministru a Maiei Sandu și a noului Guvern.

În aceeași zi, Partidul Democrat a anunțat proteste. Sute de oameni au fost aduși din toată republica la Chișinău. Au fost instalate corturi, iar oamenii au rămas peste noapte să doarmă în stradă, în semn de protest.

Astăzi, CC l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte al țării și l-a numit pe Pavel FIlip președinte interimar. Pavel Filip a semnat decretul privind organizarea de alegerilor anticipate la data de 6 septembrie 2019, care este o zi de vineri.

Între timp, la Chișinău, au avut loc proteste organizate de Partidul Democrat, până ieri, 14 iunie, după ce Partidul Democrat a anunțat că pleacă de la guvernare și întregul cabinet de miniștri din echipa Filip, demisionează.

Imediat cu reacție a venit președintele Igor Dodon care a cerut ca șeful Procuraturii Generale și Centrului Național Anticorupție să-și dea demisia. De asmenea, Dodon a cerut judecătorilor Curții Constituționale să se întrunească și să revizuiască ultimele hotărâri.

De asemenea, și prim-ministra Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut demisia judecătorilor Curții Constituționale, a procurorului general, Eduard Harinjen, în cadrul unei conferințe de presă, după ce Partidul Democrat a anunțat că pleacă de la guvernare. De asemena, Maia Sandu a anunțat că „justiția va aplica sancțiunile necesare pentru Vladimir Plahotniuc și celor care i s-au subordonat”.

Printr-o postare pe facebook, a reacționat și ministrul de interne, Andrei Năstase, unde a anunțat că de mâine „la muncă”.

Tot în seara zilei de 14 iunie, Pavel Filip și-a prezentat astăzi demisia din funcția de prim-ministru în fața presei. Acesta a făcut o trecere în revistă a greutăților cu care s-a confruntat în perioada 2016-2019 și pe final i-a urat succes noului prim-minstru.

Și europarlamentarul Siegfried Muresan a comentat situația politică, declarând „Republica Moldova are un nou guvern, unul proeuropean, ales în mod democratic de majoritatea parlamentară”.

De asemenea, Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii a salutat decizia Partidului Democrat din Moldova (PDM) de a se retrage de la guvernare în favoarea premierului Maia Sandu și a coaliției formate de Parlamentul ales în mod democratic

Astfel, după ce în seara zilei de ieri, 14 iunie, când ex-premierul Pavel Filip împreună că întreg cabinetul de miniștri și-au anunțat demisia, iată că astăzi, 15 iunie, a avut loc prima ședință în clădirea Guvernului, în frunte cu Maia Sandu, și a noii componențe a Executivului.


Pub