Președintele României, Klaus Iohannis, salută retragerea PDM de la guvernare și cedarea pașnică a puterii

Președintele României, Klaus Iohannis, salută ultimele evoluții, din cursul zilei de ieri, în situația politică din Republica Moldova, care sunt de natură să contribuie la ieșirea din criză și la o tranziție pașnică a puterii.

Foto: Sputnik

Aceste evoluții au avut loc în contextul vizitei pe care Consilierul Prezidențial pentru politică externă Bogdan Aurescu a efectuat-o vineri, 14 iunie, la Chișinău.

Din delegația condusă de Consilierul Prezidențial Bogdan Aurescu au mai făcut parte Dan Neculăescu, secretar de stat pentru relații cu vecinătatea estică și relații multilaterale la nivel global în cadrul Ministerului Afacerilor Externe român, și Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova.

Programul a cuprins o reuniune de coordonare cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Dereck Hogan, precum și întâlniri cu forțele și actorii politici implicați în criza în curs din Republica Moldova: liderii Blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, liderii Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc și Pavel Filip, liderul PSRM, Zinaida Greceanîi, și Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Cu prilejul tuturor întâlnirilor a fost discutat contextul politic generat de criza din Republica Moldova.

În egală măsură, Bogdan Aurescu a subliniat importanța crucială a continuării parcursului european al Republicii Moldova, a implementării Acordului de asociere cu UE și a reformelor aferente apropierii de Uniunea Europeană. De asemenea, Consilierul Prezidențial pentru politică externă a subliniat importanța continuării Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova și a proiectelor de cooperare derulate cu România, inclusiv și mai ales a proiectelor strategice de interconectare.

Totodată, Consilierul Prezidențial Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea continuării poziției Republicii Moldova în privința reglementării dosarului transnistrean, cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova în granițele sale internațional recunoscute și cu respectarea vectorului său pro-european, precum și importanța consolidării comunității de limbă, cultură și istorie care stă la baza relației speciale cu Republica Moldova.


Pub