vineri, 26 aprilie, 2024
11.1 C
Chișinău
HomepageAgroEco#2. Cum putem obține certificarea ecologică și solicita subvenții

#2. Cum putem obține certificarea ecologică și solicita subvenții

Recomandate

Continuăm să răspundem la întrebările producătorilor ecologici membri ai grupului Agrobiznes – Eco/Bio/Organic pe Viber. Una dintre principalele întrebări adresate în cadrul grupului a fost: „Care sunt etapele pe care trebuie să le urmeze un fermier pentru a obține certificarea producției ecologice și cum poate beneficia de subvențiile acordate din partea statului?”

Pentru a oferi mai multe detalii la acest subiect, am realizat un scurt interviu cu Marcela Stahi, șef servicii ecologice în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmeze un producător agricol pentru a obține certificarea eco?

„Mai întâi, producătorul trebuie să depună cerere la MADRM pentru a se înregistra, după care, deținând fișa de înregistrare aprobată de minister și dosarul cu care a aplicat, se adresează unui Organism de Inspecție și Certificare. Producătorul trebuie să prezinte la MADRM actele ce confirmă faptul că, deține în gestiune suprafețe destinate producerii eco, este înregistrat ca întreprindere, a creat un plan de management al întreprinderii și planul de producere în care va respecta criteriile ecologice de producere. Inspectorul Organismului de Inspecție și Certificare, pe parcursul unei luni de zile, va merge la producător pentru a examina loturile de teren. Apoi, producătorul stabilește un contract cu Organismul de Inspecție și Certificare, care se achită anual și trece perioada de conversie. După perioada de conversie, fermierul obține un certificat ce confirmă că în cadrul întreprinderii este asigurat lanțul de producere ecologică”.

Care sunt organismele de certificare la care se pot adresa producătorii?

„Există 3 organisme de inspecție și certificare în producția agroalimentară ecologică, la care pot apela producătorii din țară: SC ,,Certificat Eco” SRL, SC „BIO CERT TRADIȚIONAL” SRL și SC „Control Union  Dnjest” SRL. Aceste instituții monitorizează, pe parcursul perioadei de conversie, dacă fermierul produce respectând criteriile ecologice. Inspectorul, dacă depistează unele neconformități, oferă termen în care producătorul trebuie să le înlăture. În anul 2019, au fost certificați 92 de producători ecologici de către aceste 3 organisme”.

Mai există și alte organisme de certificare la care pot apela producătorii?

„Da, există Organisme Internaționale ce certifică producătorii agricoli din Moldova. De obicei, de către aceste Organisme de Certificare sunt certificați producătorii mari, ce exportă cantități semnificative de produse. Acestea sunt recunoscute de către Comisia Europeană, însă nu sunt recunoscute de către MADRM, dar sunt întreprinse măsuri pentru a ajusta cadrul legal și a soluționa această problemă”.

Există laboratoare în Moldova în cadrul cărora producătorii ecologici pot efectua analize privind reziduurile de pesticide în produsele ecologice?

„La moment, MADRM are drept scop crearea unui laborator acreditat în cadrul căruia va fi posibilă efectuarea analizelor a cel puțin 250 de reziduuri de substanțe în produse ecologice. Dispunem de un laborator în cadrul ANSA, însă acesta este acreditat doar pentru 50-54 de reziduuri, ceea ce nu este suficient. Toate probele, la moment, sunt examinate peste hotare. Totodată, planificăm să creăm o bază de date a inputurilor utilizate în agricultura ecologică”.

Care este termenul limită de înregistrare a producătorilor pentru a beneficia de subvenții din partea statului?

„Pentru acest an, termenul limită de înregistrare a producătorilor deja a expirat, însă producătorii ce doresc să se înregistreze pentru a beneficia de subvenții o pot face la anul, până la data de 01.06.2020”.

Ce subvenții pot obține producătorii?

„În dependență de cultură și anul în conversie producătorii ecologici pot beneficia de subvenționare pentru: livezi şi vii: 1 500 de lei pentru 1 ha de teren agricol supus procesului de conversiune în primul an, 2 000 de lei în al doilea an și 2 500 de lei pentru al treilea an; plante medicinale şi eterooleginoase: 1 300 de lei în primul an, 1 600 de lei în al doilea an; culturi de câmp: 800 lei pentru primul an, 1 000 de lei în al doilea an; legume: 1 500 de lei în primul an, 2 000 de lei pentru 1 ha de teren agricol supus procesului de conversiune în al doilea an”.

Dacă producătorul trece la sistemul convențional de producere, acesta trebuie să restituie subvenția?

„Beneficiarii subvenției restituie sumele încasate doar în cazul în care nu se menţin în sistemul de agricultură ecologică timp de 5 ani”.

Mai multe detalii despre modul de repartizare a mijloacelor Fondului Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural găsiți aici.

Lista documentelor necesare pentru acordarea subvențiilor în cadrul AIPA.

Cererea de solicitare a subvențiilor poate fi descărcată accesând următorul link.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco