(update)Maia Sandu cere demisia procurorului General, Eduard Harunjen, după investigația RISE. Reacția Procuraturii

(update) „Procurorul General nu comenteaza declaratii politice, va veni timpul si Procuratura va veni cu precizarile de rigoare”, a declarat Harunjen pentru UNIMEDIA.

Maia Sandu cere demisia procurorului General, Eduard Harunjen, după investigația RISE. Cel puțin asta se arată într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Foto: UNIMEDIA

„Nu există nicio îndoială că în Republica Moldova, de mulți ani, s-a instaurat un regim oligarhic care folosește metode banditești pentru a intimida și șantaja oamenii care i se opun. Republica Moldova a fost recunoscută drept stat capturat chiar de către Parlamentul European încă în 2018.

Deși toți cetățenii știu și vorbesc despre faptul că fostul regim acționează ilegal, intrând abuziv în viața oricărui om, după bunul plac, urmărindu-ne, ascultându-ne telefoanele și discuțiile private, adevărul este mai grav decât ne-am imaginat”.

Sandu mai spune că investigația jurnaliștilor de la RISE Moldova ne arată o mică parte a fărădelegilor cu care s-au ocupat procurorii lui Plahotniuc din 2016 încoace - interceptări telefonice ilegale, camere video băgate în casele colegilor mei, interceptarea discuțiilor cu membrii familiei. Și asta doar pe motiv că oamenii au vrut să protesteze împotriva abuzurilor regimului.

„Tot astăzi, procurorul general Harunjen a somat procurorii din țară să semneze un demers către Asociația Internațională a Procurorilor și Comisia de la Veneția în care se afirmă că s-ar încerca ”reîntoarcerea Procuraturii sub influența și controlul politicului”. Adică cel care a coordonat toate acțiunile de poliție politică în stilul KGB-ul sovietic se plânge că s-ar încerca aducerea instituției sub control politic. Se vede că Harunjen a pierdut orice legătură cu realitatea.

Pentru încălcarea Constituției și a legilor, îi cer lui Harunjen să demisioneze. În locul lui, prin concurs, va fi angajat un procuror independent care se va ocupa de aplicarea legii față de toți corupții și călăii acestui regim.

Guvernarea legitim aleasă și susținută de popor nu va mai permite ca bandiții să conducă treburile țării.

Le mulțumim tuturor reprezentanților presei libere pentru promovarea adevărului și deconspirarea abuzurilor odioase comise de fostul regim, precum și pentru respectarea dreptului fiecărui cetățean la viața privată”, se mai arată în postare.

Solicitată de UNIMEDIA, serviciul de presă al Procuraturii nu a oferit o reacție.

UNIMEDIA amintește că astăzi, RISE a publica o investigație în care se vorbește despre cum 52 de persoane au fost interceptate.


Pub