17:32:16 28.03.2024
Stiri

Maia Sandu: „Îi cer lui Harunjen să demisioneze. În locul lui, prin concurs, va fi angajat un procuror independent”

Social 14.06.2019 15:42 Vizualizări2252 Autor: Ziarul National
Maia Sandu: „Îi cer lui Harunjen să demisioneze. În locul lui, prin concurs, va fi angajat un procuror independent”


Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate și șefa Guvernului învestit pe 8 iunie curent, Maia Sandu, îi cere procurorului general Eduard Harunjen să demisioneze.

Solicitarea i-a fost adresată lui Harunjen după investigația publicată astăzi de „RISE Moldova” privind interceptările unor politicieni, exponenți ai societății civile și jurnaliști din ultimii ani, dar și după scrisoarea procurorilor adresată astăzi comunității internaționale privind pericolul „reîntoarcerii Procuraturii sub influența și controlul politicului”.

„Nu există nicio îndoială că în Republica Moldova, de mulți ani, s-a instaurat un regim oligarhic care folosește metode banditești pentru a intimida și șantaja oamenii care i se opun. Republica Moldova a fost recunoscută drept stat capturat chiar de către Parlamentul European încă în 2018. Deși toți cetățenii știu și vorbesc despre faptul că fostul regim acționează ilegal, intrând abuziv în viața oricărui om, după bunul plac, urmărindu-ne, ascultându-ne telefoanele și discuțiile private, adevărul este mai grav decât ne-am imaginat. Investigația jurnaliștilor de la RISE Moldova ne arată o mică parte a fărădelegilor cu care s-au ocupat procurorii lui Plahotniuc din 2016 încoace - interceptări telefonice ilegale, camere video băgate în casele colegilor mei, interceptarea discuțiilor cu membrii familiei. Și asta doar pe motiv că oamenii au vrut să protesteze împotriva abuzurilor regimului”, susține Maia Sandu.

De asemenea, politiciana a comentat și demersul procurorilor la adresa Asociației Internaționale a Procurorilor și Comisiei de la Veneția:

„Adică, cel care a coordonat toate acțiunile de poliție politică în stilul KGB-ul sovietic se plânge că s-ar încerca aducerea instituției sub control politic. Se vede că Harunjen a pierdut orice legătură cu realitatea.

Pentru încălcarea Constituției și a legilor, îi cer lui Harunjen să demisioneze. În locul lui, prin concurs, va fi angajat un procuror independent care se va ocupa de aplicarea legii față de toți corupții și călăii acestui regim. Guvernarea legitim aleasă și susținută de popor nu va mai permite ca bandiții să conducă treburile țării”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md