Amnesty International Moldova cere tragerea la răspundere a celor ce se fac vinovați de expulzarea profesorilor turci

Anticoruptie.md
14/06/2019
CIJM

Amnesty International Moldova cere autorităților moldovenești să investigheze „obiectiv, independent și prompt” cazul expulzării în Turcia a celor șapte profesori, angajați ai rețelei de licee „Orizont” și „să asigure tragerea la răspundere a tuturor celor care se fac vinovați de luarea deciziilor și executarea lor”, în lumina recentei decizii CEDO, prin care Republica Moldova a fost condamnată.

„Ținând cont de obligația Republicii Moldova de a oferi despăgubire morală persoanelor vizate și familiilor acestora, precum și de cuantumul despăgubirii de 125.000 euro, considerăm imperativă nevoia de a lua toate măsurile necesare pentru a remedia în măsura posibilităților consecințele deciziilor abuzive în cazul profesorilor turci extrădați ilegal și tragerea la răspundere a persoanelor care au luat acele decizii și/sau le-au executat, încălcând legislația națională în vigoare și convențiile internaționale la care Republica Moldova este parte”, se arată într-un apel făcut public joi de Amnesty International Moldova.

„Statul trebuie să găsească responsabilii de această ilegalitate și abuz major în domeniul drepturilor omului și să-i atragă la răspundere penală. Sperăm că această răspundere penală va surveni. Ideea este că oamenii sunt foarte disperați fiindcă rudele lor se află în Turcia, două persoane cel puțin au fost condamnate, altele își așteaptă condamnarea ilegală din partea regimului Erdogan pentru faptul că ei pur și simplu au fost profesori onești, cinstiți și nu au comis nicio infracțiune”, a declarat Juristul Amnesty International Moldova, Igor Stoica, citat de Europa Libera. 

Cetățenii turci, profesori la o rețea de licee din Republica Moldova, au fost reținuți ilegal în dimineața zilei de 6 septembrie și au fost predați autorităților turcești fără să li se constate vina în instanțe moldovenești. În cadrul procesului, Guvernul R. Moldova a recunoscut că cetățenii turci au fost reținuți, dar a explicat că acest lucru ar fi fost justificat, iar reclamanții „nu s-ar fi opus expulzării în țara lor de origine”.

La începutul acestei săptămâni, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova pentru încălcarea drepturilor cetățenilor turci expulzați în septembrie 2018 în Turcia. Curtea a constatat, în hotărârea emisă marți, 11 iunie, violarea articolelor 5.1 și 8 din Convenția pentru Drepturile Omului și a obligat Guvernul de la Chișinău să achite câte 25.000 de euro pentru fiecare dintre cei cinci cetățeni turci ale căror drepturi au fost încălcate și care s-au adresat la CEDO.

Presa a scris că expulzarea cetățenilor turci s-ar fi făcut la cererea regimului Erdogan, care ar fi contribuit la reparația sediului Președinției Republicii Moldova. Majoirtatea celor expulzați au fost condamnați în Turcia.  

Anticoruptie.md
14/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii