Zece foști judecători renumiți califică ultimele decizii ale Curții Constituționale drept „arbitrare și contrare prevederilor Constituției”

Anticoruptie.md
14/06/2019
Foto:Jurnal.md

Zece foști judecători renumiți din Republica Moldova califică ultimele decizii ale Curții Constituționale drept arbitrare și contrare prevederilor Constituției. Magistrații afirmă, într-o declarație comună că înalta instanță a greșit atunci când a interpretat termenul de trei luni din Constituție ca fiind de 90 de zile.  

„Esența interpretării menționate se rezumă la interpretarea termenului calendaristic de 3 luni cu care se operează în textul Constituției, în frauda legii. Astfel, Curtea a indicat în paranteză interpretarea termenului de 3 luni ca fiind 90 de zile. O astfel de interpretare reprezintă în esență o modificare a normei constituționale, într-o procedură neadmisă de lege. Or, Curtea Constituțională, nu este autoritatea competentă de a interveni în textul normei constituționale în scopul modificării acesteia, în speță prin indicarea altor termeni în care Parlamentul poate fi dizolvat, decât cel indicat cu o suficientă claritate de către legislatorul constituant, motiv din care termenul de 3 luni la expirarea căruia Constituția admite posibilitatea dizolvării Parlamentului nu poate fi restrâns la 90 de zile, în frauda funcționalității, organului suprem reprezentativ în stat – temelia democrației într-un stat de drept”, se arată în declarația foștilor judecători.

Foștii magistrați spun că „procedura arbitrară care a stat la baza ultimelor decizii și hotărâri succesive adoptate în grabă de Curtea Constituțională, cu mari abateri de la prevederile Constituției și a jurisdicției constituționale, având drept finalitate înlăturarea Parlamentului de la exercitarea puterii, instaurând în consecință instabilitatea politică în țară cu atribuirea exercitării puterii de stat altor persoane decât celor cărora le-a fost încredințată de cetățeni în cadrul unui scrutin democratic”.

Declarația este semnată de următorii foști magistrați: Alexandru Șpac – fost judecător al Curții de Apel Chișinău; Domnica Manole – fostă judecătoare a Curții de Apel Chișinău; Dumitru Pulbere – fost judecător al Curții Constituționale; Dumitru Visterniceanu – fost judecător al Curții Supreme de Justiție; Elena Gligor – fostă judecătoare a Curții de Apel Chișinău; Nicolae Osmochescu – fost judecător al Curții Constituționale; Tatiana Chiriac – fostă judecătoare la Judecătoria Călărași; Tatiana Duca – fostă judecătoare a Curții de Apel Balți; Tatiana Răducanu – fostă judecătoare a Curții Supreme de Justiție și Victor Pușcaș – fost judecător al Curții Constituționale. Aceștia menționează că lista este deschisă și pentru alți semnatari.

Declarație foști judecători by on Scribd

Anticoruptie.md
14/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii