Mai mulți reprezentanți ai autorităților locale își exprimă susținerea pentru Guvernul Sandu

Anticoruptie.md
14/06/2019
Foto: privesc.eu

Mai mulți reprezentanți ai autorităților administrației publice locale și-au exprimat susținerea pentru Parlamentul legitim și Guvernul învestit condus de Maia Sandu. Aceștia s-au adunat vineri în fața Legislativului, unde au susținut declarații de presă semnate de aleși locali din diferite raioane ale Republicii Moldova.

Discursuri în fața Parlamentului au susținut primarul de Cimișlia, Gheorghe Răileanu, și primarul de Băcioi, Vitalie Șalari. „Instituția primarului este acaparată prin diferite metode. Unii primari și-au jertfit demnitatea pentru a realiza ceva pentru localitațile lor. Personal, am ajuns la concluzia că nu poate Cimișlia să prospere când toată țara se scufundă în mizerie. Cred că Partidul Democrat are șanse de supraviețuire numai într-un caz, dacă renunță de elita sa, condamnă practicile pe care le-a avut până în prezent și trece cuminte în opoziție. E obiectiv să se unească toată societatea, toate partidele care mai au elemente sănătoase pentru a asigura parcursul democratic, în ascensiune al țării noastre”, a declarat edilul orașului Cimișlia, Gheorghe Răileanu. 

„Locuitorii comunei Băcioi condamnă cu vehemență dualismul puterii de la Chișinău și incertitudinea în ziua de mâine provocată de fosta guvernare și PDM. Salut coaliția parlamentară formată în interesul poporului, soldată cu alegerea organelor de conducere a Parlamentului și cu învestirea noului Guvern. Astfel, cer fostei guvernări în frunte cu PDM să conștientizeze gravitatea acțiunilor pe care le comit, precum și pericolul pe care îl provoacă prin tulburările sociale și blocarea instituțiilor de stat. În acest context, îndemnăm fosta guvernare în mod pașnic să purceadă la transferul puterii noului Guvern”, a subliniat primarul de Băcioi, Vitalie Șalari.

Consilierul raional din Ungheni, Corneliu Prepeliță, a declarat că aleșii locali sunt persecuțați din 2015. Acesta a precizat că 12 consilii locale din Ungheni și-au exprimat susținerea pentru Guvernul Sandu. Totodată, el a spus că o declarație de susținere a Guvernului Sandu au semnat profesori, medici și angajați din domeniul culturii.

Aleșii locali au aprobat o declarație prin care condamnă presiunile asupra primarilor, solicită respectarea de către PDM a principiului statului de drept și încetarea terorii aleșilor locali prin intermediul autorităților statului subordonate politic și exprimă încrederea în Guvernul Sandu.

Maia Sandu le-a mulțumit primarilor și consilierilor locali „că au ieșit din cercul fricii și al amenințărilor”.

„Trebuie apreciat curajul celor care sunt primii ce ies în apărarea democrației, pentru că sprijinul dvs. pentru guvernul învestit este sprijin pentru procesul democratic. Știm cum s-a ajuns aproape la fiecare primar, la fiecare consilier local, cu șantaj, cu presiuni, cu amenințări. Știm cât de greu v-a fost să rezistați. Știm că ați fost puși în situații dificile atunci când vi se spunea că dacă nu sprijiniți partidul de la guvernare, nu o să obțineți bani ca să puteți să faceți ceea ce ați promis oamenilor din comunitățile care v-au ales. Dvs. trebuie să fiți responsabili doar în fața celor care v-au ales. Niciun partid, oricare ar fi el, niciun partid de la guvernare nu trebuie să îndrăznească să vă impună poziția sa. Nimeni nu trebuie și nu vă va mai hărțui de acum încolo”, i-a asigurat Maia Sandu.

Aceasta a reiterat că își propune realizarea reformei privind „independența administrației publice locale”, pentru ca aleșii locali să aibă „toate condițiile pentru a crea standarde de viață bună în toate localitățile”.

Sursa video: privesc.eu

Anticoruptie.md
14/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii