image
Sursa foto: presedinte.md

Snegur și Lucinschi: Am avut și noi situații similare și CC n-a obligat președintele să dizolve Parlamentul la o anumită oră

„Acolo unde interesele personale prevalează asupra celor obștești, orice conflict, cât de mic, deseori capătă proporții catastrofale”. Declarația face parte dintr-o adresare comună a foștilor președinți Mircea Snegur și Petru Lucinschi în contextul situației politice din RM.

Foștii președinți amintesc că în primii ani de independență au existat situații similare, când erau mai multe grupuri parlamentare cu opinii și concepții diametral opuse și că a avut loc și o dizolvare a Parlamentului în timpul mandatului unuia dintre ei, dar că atunci Curtea Constituțională a oferit șefului statului o marjă de manevră.

„CC nu l-a obligat pe președinte să opereze subit dizolvarea într-o anumită zi, la o anumită oră. Dimpotrivă, făcând trimitere la prevederea „poate să dizolve” din Constituție, i-a oferit președintelui o marjă de manevră, o perioadă de gândire în plus”, spun foștii președinți, menționând că scopul partidelor, a instituțiilor de stat e să muncească la consolidarea păcii în țară.

„Din respect față de popor, nu te poți aventura într-o cazuistică stearpă și lipsită de sens”, se mai spune în declarație.

Mai mult, foștii șefi de stat atenționează că nu poate fi ignorată poziția comunității internaționale.

„Alegerile au fost recunoscute ca valabile. O parte din deputații aleși au format o majoritate, care a și fost recunoscută de organismele internaționale. În viziunea noastră, fără ajutorul consistent al marilor puteri și comunității internaționale, posibilitățile noastre sunt limitate. Ar fi mare păcat să nu prețuim la nivelul cuvenit sfaturile și susținerea lor. Lăsați învrăjbirile de manieră medievală, nimiciți baricadele de stil bolșevic. Vă rugăm ca pe niște copii cuminți și înțelepți ai poporului. Nu vă faceți de râs pe voi, nu ne faceți de râs pe noi și nu ne faceți de râs țara. Ea, sfânta țară care nu are nicio vină”, se mai spune în declarația semnată de foștii președinți.

snegur lucinschisnegur lucinschi

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: