image
Sursa foto: md.usembassy.gov

Washington Post: Moldova are șansa de a curăța sistemul politic; Este nevoie de sprijin occidental, inclusiv al lui Trump

Evenimentele politice și sociale din ultima săptămâna de la Chișinău au ajuns reflectate pe larg în presa internațională. Într-un editorial publicat de cel mai mare cotidian american „The Washington Post”, se vorbește despre situația alarmantă în care s-a pomenit Republica Moldova.

„A fost șocant ce s-a întâmplat săptămâna trecută la Chișinău când două partide politice de stânga și de dreapta au format o coaliție pentru a pune capăt capturării instituțiilor de stat de către un oligarh”, se menționează în The Washington Post.

Autorul editorialului a mai menționat că acest pas reprezintă șansa Republicii Moldova, însă că e nevoie și de sprijinul comunității internaționale.

„Moldova are acum o șansă fragilă de a-și curăța sistemul politic. Pentru asta va avea nevoie de mai mult sprijin decât până acum de la guvernele occidentale, inclusiv de la administrația Trump”, afirmă autorul.

În vizorul presei americane sunt și deciziile rapide ale Curții Consituționale de la Chișinău despre care se menționează: „Plahotniuc a refuzat să recunoască noul Guvern, iar judecătorii pe care i-a numit la Curtea Constituțională au emis o hotărâre dubioasă, declarând că Guvernul este nelegitim”.

Editorialul descrie și „strategia lui Plahotniuc pentru menținerea poziției sale care depinde de convingerea că Washingtonul este pro-occidental. Liderul își descrie politica sa drept anti-rusă chiar dacă tocmai a încercat să încheie o înțelegere cu socialiștii pro-Putin. Câteva zile în urmă, disperat să câștige admirația administrației Trump, fostul guvern pe care îl sprijină a anunțat că va muta Ambasada Moldovei în Israel la Ierusalim și va oferi o proprietate pentru o nouă ambasadă a SUA”, notează autorul.

Acesta este de părere că „administrația Trump nu ar trebui să fie pacalită de astfel de tactici. Până în prezent, Departamentul de Stat a pronunțat o poziție corectă, cerând respectarea rezultatelor ultimelor alegeri parlamentare. Conducerea Uniunii Europene și a altor state, inclusiv Marea Britanie, Franța și Germania, au recunoscut pe deplin noua coaliție anticorupție. Statele Unite ar trebui să li se alăture”, se menționează în editorial.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: