20:54:08 28.03.2024
Stiri

Washington Post îl sfătuiește pe Trump să nu se lase „PĂCĂLIT” de decizia Guvernului Filip de a muta Ambasada R. Moldova de la Tel Aviv la Ierusalim

Social 13.06.2019 12:01 Vizualizări1423 Autor: Ziarul National
Washington Post îl sfătuiește pe Trump să nu se lase „PĂCĂLIT” de decizia Guvernului Filip de a muta Ambasada R. Moldova de la Tel Aviv la Ierusalim


Republica Moldova are acum o „şansă fragilă” de a-şi curăţa sistemul politic, iar în acest context, are nevoie de mai mult ajutor din partea guvernelor occidentale. Mai mult, SUA nu ar trebui să se lase păcălită de deciziile Guvernului Filip, ce ţin de mutarea ambasadei în Israel la Ierusalim şi oferirea unui terne pentru Ambasada SUA în Chişinău, întrucât aceste acţiuni sunt făcute în speranţa ca Guvernul Filip să obţină favoarea SUA.

Despre asta se scrie într-un editorial apărut pe renumita publicaţie Washington Post.

Jurnaliştii spun că a fost un şoc pentru toţi săptămâna trecută, când cel mai pro-vest partid şi cu cel mai pro-Putin partid au format dintr-odată o coaliţie de guvernare, însă scopul lor declarat a fost acela de a pune capăt instituţiilor statului asuprite de către un oligarh acuzat de corupţie.

„Moldova are acum o şansă fragilă de a-şi curăţa sistemul politic. Dar va avea nevoie de mai mult sprijin decât a ajuns până acum de la guvernele occidentale, inclusiv administraţia Trump.

Începând de miercuri, a existat un impas periculos între noul guvern condus de reformatorul pro-occidental Maia Sandu şi oligarhul Vladimir Plahotniuc, al cărui Partidul Democrat din Moldova a condus administraţia anterioară. Plahotniuc a refuzat să recunoască noul guvern, iar judecătorii pe care i-a instalat la Curtea Constituţională au emis o hotărâre dubioasă, declarând nou că nu este valid (noul Guvern). Instanţa a suspendat, de asemenea, preşedintele Republicii Moldova şi l-a înlocuit pe scurt cu un aliat al lui Plahotniuc, care a stabilit alegerile noi”, scrie Washington Post.

Tocmai aceste ilegalităţi au determinat celelalte partide să se alieze împotriva lui Vlad Plahotniuc, spun jurnaliştii străini.

„Acordul lor este limitat: ei intenţionează să restabilească independenţa sistemului judiciar şi a comisiei electorale centrale şi să anuleze modificările legislaţiei electorale făcute în favoarea domnului Plahotniuc. Apoi ar fi posibil să se organizeze noi alegeri”.

„Marţi, disperat să obţină favoarea administraţiei Trump, guvernul rival pe care îl sprijină (n.r. Guvernul Filip) a anunţat că va muta Ambasada Moldovei în Israel la Ierusalim şi că va oferi o bucată de proprietate pentru o nouă Ambasadă a SUA. Administraţia Trump nu ar trebui să se lase păcălită de astfel de tactici. Până în prezent, Departamentul de Stat a luat o poziţie prudentă, cerând respectarea rezultatelor ultimelor alegeri parlamentare. Conducerea şi statele UE, inclusiv Marea Britanie, Franţa şi Germania, au mers mai departe, aprobând pe deplin noua coaliţie anticorupţie. Statele Unite ar trebui să li se alăture”, mai scriu jurnaliştii de la Washington Post.

Sursa: TVR Moldova


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md