07:44:05 29.03.2024
Stiri

Ex-ambasadorul Ucrainei în R. Moldova: „Rusia testează pe teritoriul Moldovei unul din scenariile care pot fi aplicate în Donbas"

Politică 13.06.2019 16:41 Vizualizări4239 Autor: Ziarul National
Ex-ambasadorul Ucrainei în R. Moldova: „Rusia testează pe teritoriul Moldovei unul din scenariile care pot fi aplicate în Donbas


Președintele Igor Dodon ar ajută Moscova să realizeze scenariul care pe viitor poate fi aplicat în Donbas. De această părere este fostul Ambasador al Ucrainei în republica noastră, Serghei Pirojkov.

„Igor Dodon, de fapt, este promotoul intereslor rusești și o face deschis. Există fapte confirmate că el primește finanțări și suport considerabil din Rusia.

Nu este de mirare că președintele Putin l-a invitat la forumul economic de la Sankt-Petersburg și cred că a fost pentru clarificarea situației și realizarea planurilor propuse de Kremlin. Iată de ce Dodon nu este un jucător de sine stătător, este un promotor al politicii rusești.

Cred că această criză (din Moldova), trebuie privită din perspectivă Ucrainei. Pentru că Rusia testează pe teritoriul Moldovei unul din scenariile care pot fi aplicate în Donbass”, a declara Pirojkov într-un interviu radio.

În opinia lui, Moscova îl folosește pe Dodon și blocul proeuropean ACUM pentru a-l lipsi de putere pe Vlad Plahotniuc.

„Rușii au început să acționeze în mod tradițional. L-au decralat pe Plahotniuc ganster, i-au făcut câteva dosare penale în Rusia. La modul practic, a fost un element de presiune.

Pentru că nu au obținut rezultatul dorit, ca Plahotniuc să cedeze pozițiile sale, au decis prin Dodon, prin alierea cu ACUM, să pună mâna pe putere.

Fostul ambasador dă asigurări că, în acest mod, Rusia vrea să oprească extinderea UE și NATO spre est.

„Rusia nu este, de fapt, interesată de Transnistria. Este un teritoriu mic fără potențial economic, practiv întreținut de Rusia. Dar Rusia controlează Transnistria pentru a exercita presiuni asupra Chișinăului. FR are nevoie de un cap de pod în Moldova ca să se opună extinderii UE și NATO spre est”, a conchis diplomatul.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md