VIDEO // Ce condiții de trai le oferă conducerea IGP polițiștilor de rând din Chișinău

Julieta Savițchi
13/06/2019
CIJM

Mai multe familii ale polițiștilor locuiesc în condiții greu de imaginat într-o clădire veche de pe strada Sfântul Gheorghe din Chișinău. Edificiul aflat în gestiunea Inspectoratului General de Poliție (IGP) are un tavan care stă să cadă. Locatarii au depus o sesizare pe Harta Corupției a portalului Anticorupție.md și au invitat jurnaliștii să se convingă la fața locului. Autorii sesizării au declarat că vor să atragă atenția noului Guvern asupra problemelor cu care se confruntă polițiștii de rând.

Polițiștii care locuiesc în clădirea cu două niveluri de pe strada Sfântul Gheorghe nr. 9 trăiesc în condiții greu de imaginat. Unii au câte doi-trei copii și stau în camere cu suprafața de 12 și 18 metri pătrați. Locuințele sunt atât de strâmte încât oamenii au scos în coridor electrocasnicele, jucăriile copiilor și chiar dulapurile pentru haine. O familie a scos în coridor chiar și măsuța unui copil. Alții și-au amenajat pe hol bucătărioare, unde își pregătesc hrana și păstrează vesela și produsele alimentare. În clădire există o singură bucătărie și o singură baie.

Oamenii susțin că nu s-a mai făcut reparație de ani buni, iar tavanul a început deja să se prăbușească. „Am putea face reparație pe cont propriu, dar nu știm cât vom fi lăsați să locuim aici. Iertați-ne că nu vrem să ne fie făcute publice numele, dar ne este frică să pierdem și puținul pe care îl avem”, au declarat locatarii căminului.

Autorii sesizării au mai comunicat că s-au adresat de mai multe ori la conducerea IGP, s-au făcut promisiuni, dar fără niciun rezultat. „Salariul abia de ne ajunge să supraviețuim de la o lună la alta, nu putem să ne permitem să procurăm locuințe nici în rate. Și chiriile sunt costisitoare. Iar despre privilegiile pe care le oferă statul polițiștilor se bucură doar șefii. Noi doar primim ordine. Suntem scoși pe prima linie ca să asigurăm ordinea publică, iar problemele noastre nu interesează pe nimeni. Sperăm că noua guvernare să nu rămână indiferentă față de problemele polițiștilor de rând”, au mai spus autorii sesizării.

Julieta Savițchi
13/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii