Macron a declarat că ar sprijini-o pe Angela Merkel, dacă va decide să candideze la președinția Comisiei Europene

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat marți, 11 iunie, că ar sprijini-o pe Angela Merkel, în caz că politiciana va decide să îl succeadă pe Jean-Claude Juncker în calitate de președinte al Comisiei Europene, transmite Euractiv.com.

Foto: Carsten Koall/Getty Images

Liderul german a declarat anterior că se va retrage din politică la sfârșitul celui de-al patrulea mandat, în 2021, în timp ce unii lideri europeni speră că ea își va schimba planurile, având în vedere vasta experiență și angajamentele față de Uniunea Europeană pe care le-a avut până acum.

Emmanuel Macron, întrebat într-un interviu la televiziunea elvețiană RTS dacă va susține candidatura lui Merkel, a răspuns că nu poate vorbi în locul cancelarului german. „Dacă ea și-ar dori (să devină președinta Comisiei Europene), aș susține-o”, a declarat președintele francez. „Bineînțeles că aș face-o, pentru că, în primul rând, cred că avem nevoie de cineva puternic. Europa are nevoie de fețe noi și figuri puternice, așa că avem nevoie de personalități care, de fapt, încorporează aceste lucruri”.

Emmanuel Macron și fostul președinte al Consiliului Europei, Donald Tusk, se numără printre politicienii care solicită ca două dintre cele patru posturi de conducere - președinte al Comisiei, președinte al Consiliului și Băncii Centrale Europene și postul de Înalt Reprezentant pentru afaceri externe să fie ocupate de femei.

„Avem nevoie de egalitate”, a declarat Macron pentru RTS.

Al 12-lea și actualul Președinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, care se retrage pe 31 octombrie, a declarat la Bruxelles, marți, că nu crede că Angela Merkel își va schimba poziția privind planul de a se retrage din politică. Întrebat dacă cancelarul german ar putea candida la un post de top în conducerea UE, politicianul a răspuns „Nu cred”.

Negocierile asupra posturilor-cheie din Uniunea Europeană au început la 28 mai în contextul alegerilor europene.

Subiectul va fi pe agenda discuțiilor la viitorul Consiliu European din 20-21 iunie.


Pub