Comisia Internațională a Juriștilor, „îngrijorată de procedura excesiv de rapidă prin care Curtea Constituțională a ajuns la hotărârile sale”

Comisia Internațională a Juriștilor se declară „îngrijorată de procedura excesiv de rapidă prin care Curtea Constituțională a ajuns la hotărârile sale de a dizolva Parlamentul, de a înlătura un Președinte al Republicii și de al înlocui cu primul-ministrul”.

Foto: UNIMEDIA

Comisia „atrage atenția asupra timpului nefolositor în care Curtea Constituțională a emis hotărârea chiar în ziua care a fost identificată ca fiind sfârșitul mandatului parlamentar, privând Parlamentul de claritatea necesară exercitării puterilor sale”:

ICJ anunță că salută decizia secretarului seneral al Consiliului Europei de a apela la Comisia de la Veneția cu rugămitea de publica urgent opinia referitor la criza constituțonală din Moldova.

Și Consiliul Uniunii Avocaților și-a exprimat „îngrijorarea față de hotărârile adoptate de către autoritatea de jurisdicție constituțională, deoarece în calitate de garant al supremației Constituției, nu a asigurat realizarea principiului separării și buna funcționare a puterilor în stat, dând dovadă de lipsă de independență în procesul de luare a deciziilor”.

UE, SUA și Federația Rusă au declarat că recunosc Parlamentul și Guvernul de la Chișinău.

Cu o declarația comună a venit Franța, Germania, Marea Britanie, Polonia și Suedia care afirmă că susțin Parlamentul Republicii Moldova, ca reprezentant al poporului moldovean, și ca cel mai bun loc pentru a discuta toate problemele politice, inclusiv cele controversate.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că recunoaște legitimitatea Parlamentului și a noului Guvern.

Secretarul general al Consiliului Europei se arată „extrem de îngrijorat de ultimele evoluții din Republica Moldova” și spune că va cere „avizul urgent al Comisiei de la Veneția cu privire la ultimele decizii, inclusiv cu privire la condițiile de dizolvare a Parlamentului Republicii”.

Președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, a scris că PD „trebuie să asigure imediat și pașnic transferul puterii către Parlament și Guvern”.

Și purtătorul de cuvânt al NATO a declarat că NATO urmărește cu îngrijorare criza politică din Republica Moldova.


Pub