(video) Octavian Țîcu, discurs istoric de la tribuna Parlamentului, în memoria celor deportați: „Zinaida Greceanîi este o victimă”

Minut de reculegere astăzi, 12 iunie, în Parlamentul Republicii Moldova. Asta după ce deputatul ACUM, Octavian Țîcu, a ținut un discurs cu ocazia împlinii a 78 de ani de la primul val al deportărilor staniliste din 1941.

Foto: UNIMEDIA

„Vin cu o declarație din partea Platformei Demnitate și Adevăr. Astăzi, 12 iunie, acum 78 de ani, în noaptea de 12 spre 13 iunie, din satele Basarabiei au fost sustrași și deportați în regiunile îndepărtate ale URSS 32423 de oameni, 20 de mii dintre care erau locuitori ai teritoriului actual Republicii Moldova [...] Probabil știți că în categoriile celor deportați au intrat nouă pături sociale, care, defapt, au reprezentat elita politică-culturală-spirituală a Basarabiei, profesori, medici, preoți[...] Acest regim nu a avut identitate etnică, naționalitate și nu a fost exercitat de o țară sau alta[...]

În 2013, atunci când eram ministrul al Tineretului și Sportului, am inițiat un proiect care se cheamă „Expedițiile memoriei”. Șase ani la rând merg împreună cu tinerii studenți de la facultăți pe locațiile acestor deportări[...] Chiar în spatele meu stă doamna Zinaida Greceanîi, care este o victimă a acestor deportări[....]

Trebuie să știți că deportările nu sunt un motiv de divizare a societății noastre. Ele sunt un motiv de înțelegere a unei tragedii care, dacă la ora actuală, nu va fi conștientizată de clasa politică, va continua să divizeze această societate”, a declarat Octavian Țîcu.

În acest sens, deputatul ACUM a sugerat ca pentru data de 6 iulie 2019 să fie pregătită o agendă a Parlamentului și a Guvernului, în contextul împlinirii a 70 de ani de la cel mai mare val al deportărilor.

„Această situație care a avut loc în istorie nu trebuie să se mai repete. Cel mai important e ca noi, politicienii, să nu divizăm pe baza aceasta societatea. Nu trebuie să uităm. Eu știu ce înseamnă lucrul acesta. Eu n-am avut de pătimit, au avut de pătimit părinții mei. Aceste deportări au fost condamnate. Este judicios să păstrăm un minut de reculegere”, a spus președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.


Pub