(video) Vadim Brânzan, noul ministru al Economiei și Infrastructurii din Guvernul Sandu, și-a prezentat primele puncte din planul de acțiuni de dezvoltare a instituției

După ce a depus astăzi, 11 iunie, jurământul în calitate de ministru al Economiei și Infrastructurii, Vadim Brânzan, susține că este mândru că va munci cu o astfel de echipă și a prezentat câțiva pași pentru dezvoltarea economiei Republicii Moldova. De asemenea, oficialul a menționat că speră ca Chiril Gaburici să predea chiar de astăzi funcția noului ministru.

Foto: agora.md

„Planul meu este încă în dezvoltare, însă liniile principale sunt deconspirarea schemelor și tranzacțiilor dubioase, care au avut loc, unde Republica Moldova prin diferite ministere a făcut parte. Aici este vorba despre tranzacțiile făcute prin sistemul energetic, tranzacțiile de privatizare și altele. Un al doilea scop este demonopolizarea economiei. Cunoaștem că practic toate segmentele economiei sunt în stare de monopolie și trebuie de modificat. A treia direcție este de privatizare a companiilor de stat care nu servesc atât statului, cât unui grup de persoane care s-au aflat la conducere, mă refer și la Moldtelecom. Acestea trebuie scoase și pregătite, după care să atragem investitori străini și scoase la privatizare printr-un proces absolut transparent”, a declarat Brânzan.

Întrebat dacă va colabora cu ministrul economiei din Guvernul Filip, Chiril Gaburici, Brânzan a declarat că nu-l cunoaște și speră la un „transfer civilizat a lucrurilor de la un ministru la un alt ministru”.

„Eu mizez foarte mult pe un transfer civilizat a lucrurilor de la un ministru la un alt ministru, cum se face într-o țară europeană. Sper că astăzi se va întâmpla”, a mai adăugat Brânzan.

Menționăm că Vadim Brânzan a apărut în spațiul public din Republica Moldova în toamna anului 2016, când a candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova. Este fiul Nadejdei Brânzan, deputată în primul Parlament al RM.

Brânzan are peste 15 ani de experiență în domeniul bancar și inves­ti­țio­nal în SUA, Europa, Asia și America de Nord.

Studii 1988-1993 – Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Fizică 1999-2001 – Universitatea Harvard, MBA (master în administrarea businessului) cu specializare în finanțe. Experiență de muncă 1994-1999 – consultant superior pentru companii din sectorul gazo-petrolier, alimentar și organizații de stat din Rusia, PRICEWATERHOUSECOOPERS, Moscova, Kiev, Chișinău 2001-2007 – director al grupului de Investiții Globale Principale și Finanțări Structurale, MERILL LYNCH, New York 2007-2014 – partener principal la NOV CAPITAL, LLC, fond investițional cu capital privat, New York-Londra 2014-2016 – fondator și partener principal la LOGOS ADVISORS, LLC, companie de investiții cu capital privat, Miami 2001-prezent – activitate financiar-bancară și investițională.


Pub