La un pas mai aproape de a anula sistemul de vot mixt: Proiectul, votat în prima lectură

După o oră de dezbateri în Legislativ, noul Parlament, condus de Zinaida Greceanîi, a adoptat în prima lectură trecerea la sistemul electoral proporțional.

Foto: UNIMEDIA

Pentru lectura a doua, Proiectul de lege trebuie să fie examinate de comisii.

Proiectul de bază prevede îmbunătățirea modului de votare în Diasporă, limitarea cuantumului donațiilor și transparentizarea finanțării partidelor și a campaniilor electorale, stabilirea unor proceduri clare, transparente și meritocratice la întocmirea listelor de candidați, reprezentarea candidaților la alegerile parlamentare a raioanelor, excluderea certificatelor de integritate, excluderea agitației electorale în ziua alegerilor, excluderea interdicției pentru Diasporă de a vota cu pașapoarte expirate (care conțin IDNP) și cu buletine de identitate.

Deputatul Lilian Carp a declarat că sistemul de vot mixt a facilitat fraudarea electorală, în timp ce socialistul Vlad Bătrîncea a precizat că „Trebuie să vedem cum asigurăm Diasporei, pe lângă votul de a alege și dreptul de a fi aleși. Sunt și cetățenii noștri din Transnistra, trebuie să le asigurăm dreptul lor să voteze și să fie aleși”.

Mai mult, membru fracțiunii PAS, Igor Munteanu, a propus ca ulterior, în RM să fie intituit și votarea online.

Anularea sistemului de vot mixt a fost votat în unanimitate.


Pub