(video) Pavel Filip susține că hotărârea CtEDO, prin care Moldova va trebui să achite câte 25 de mii de euro profesorilor turci expulzați, putea fi anticipată

După ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărârea în cazul celor șapte cetățeni turci expulzați și a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să achite câte 25 de mii de euro pentru fiecare dintre cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate, Pavel Filip a declarat că această decizie putea fi anticipată, scrie TV8.

Foto: cotidianul.md

„Mie îmi pare rău de tot ce s-a întâmplat atunci cu profesorii turci. Hotărârile CtEDO se execută nu se pun în discuție și răspunde țara. Și plățile vor fi efectuate de către Republica Moldova. Și eu am spus părerea mea cu privire la acest lucru, dar cu părere de rău au fost alte instituții care au intervenit. Sunt instituțiile care s-au ocupat de investigații și au prezentat în acea comisie Parlamentară argumentele”, a susținut Pavel Filip.

Întrebat de o jurnalistă de ce nu a intervenit atunci, Pavel Filip a declarat că nu a putut interveni pentru că era deja un fapt săvârșit.

UNIMEDIA amintește că Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărârea în cazul celor șapte cetățeni turci expulzați de pe teritoriul R. Moldova în septembrie 2018, constatând violarea articolelor 5.1 și 8, din Convenția pentru Drepturile Omului și a condamnat Republica Moldova pentru încălcarea drepturilor cetățenilor străini.

Astfel, CtEDO a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să aschite câte 25 de mii de euro pentru fiecare dintre cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate.

UNIMEDIA a creat filmul expulzării celor 7 cetățeni turci:

La data de 6 septembrie 2018, la ora 8:50, pe o rețea de socializare apar primele informații precum că șapte persoane de la un liceu din Chișinău, printre care directorul instituției, au fost ridicate către Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS) și transportate într-o direcție necunoscută.

După o oră, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că cei șapte cetățeni străini sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări, au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova.

Ulterior, pe site-ul SIS a mai apărut o precizare, precum că aceștia nu au fost reținuți, dar escortați.

Surse UNIMEDIA au declarat că cetățenii turci au fost duși imediat la Aeroport și urcați în avionul de pe cursa Chișinău-Istanbul, însă decolarea nu a avut loc la 9:35, însă la 11:00.

Mai multe detalii cititți aici.


Pub