Votul mixt urmează să fie anulat
Politic 11 iunie 2019, 20:25 | 1992

Parlamentul a votat astazi pentru anularea sistemului mixt de vot. Totodata, a fost modificata si modalitatea de demitere a membrilor Comisiei Electorale Centrale. Cele doua proiecte au fost sustinute, in prima lectura, de toti deputatii Blocului ACUM Platforma DA si PAS si ai PSRM. Deputatii PD, ai Partidului Sor si cei trei independenti nu s-au prezentat la sedinta Parlamentului.

Primul proiect de modificare a unor acte legislative, dezbătut în şedinţa de astăzi a Parlamentului, prevede anularea sistemului electoral mixt și revenirea la cel proporțional, pe liste de partid.

De asemenea, proiectul propune ca interdicția referitoare la neacceptarea donațiilor să fie aplicată din prima zi a campaniei electorale şi nu a perioadei electorale. Totodată, documentul exclude certificatele de integritate, agitația electorală în ziua alegerilor și interdicția pentru diasporă de a vota cu pașapoarte expirate, dar care conțin IDNP. La proiectul dat au fost propuse câteva amendamente.

Proiectul a fost comentat de către deputați și de la tribuna centrală a sălii de plen a Parlamentului.

Proiectul de hotărâre a fost susținut în primă lectură de toți deputații prezenți la ședință. Un alt proiect dezbătut în legislativ s-a referit la procedura de demitere a membrilor Comisiei Electorale Centrale.

Și al doilea proiect a fost votat de parlamentari în prima lectură. Pentru a doua lectură s-a propus ca ambele proiecte să fie comasate. 

Opinia ta contează. Comentează!