17:09:48 28.03.2024
Stiri

DECLARAȚIE // La Moscova nu s-a schimbat nimic de pe vremea imperiului rus

Știri 11.06.2019 19:34 Vizualizări1358 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE //  La Moscova nu s-a schimbat nimic de pe vremea imperiului rus


Acţiunile Rusiei în Crimeea dovedesc că la Moscova nu s-a schimbat nimic de pe vremea imperiului rus, a declarat marţi Olena Zerkal, adjunctă a ministrului de externe al Ucrainei, la Curtea Permanentă de Arbitraj (CPA) de la Haga, citată de AFP.

„Abordarea Rusiei se bazează pe naraţiunea imperială istorică pe care o predică conducerea. În versiunea realităţii prezentată ieri de Rusia, nu s-a schimbat nimic de pe vremea imperiului rus”, a susţinut Zerkal în faţa celei mai vechi instanţe de arbitraj din lume. „Asta explică de ce Rusia crede că este singura care poate stabili regulile, ceea ce nu este adevărat”, a arătat ea.

CPA judecă săptămâna aceasta procesul procesul intentat Rusiei de Ucraina în 2016. Kievul acuză Moscova de îngreunarea intenţionată a accesului în Marea Azov, unde navighează vase din ambele ţări. Din 2014, când a ocupat peninsula Crimeea, Rusia controlează Strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Azov de Marea Neagră.

Moscova a contestat luni, în prima zi a audierilor, competenţa CPA, susţinând că această instanţă nu poate stabili cărui stat îi revine suveranitatea asupra Crimeii.

Reprezentanta Kievului a apreciat marţi că atitudinea părţii ruse dovedeşte „o lipsă totală de respect” faţă de legislaţia internaţională a mării. „Rusia a construit un pod ilegal peste o strâmtoare internaţională”, îngreunând astfel navigaţia tuturor navelor către şi din porturile ucrainene; Rusia fură Ucrainei resursele energetice din zonele maritime şi nu permite accesul pescarilor ucraineni în apele în care au pescuit dintotdeauna, a acuzat ea.

În 2018 paza de coastă rusă a confiscat nave militare ucrainene care încercau să intre în Marea Azov şi a arestat 24 de marinari ucraineni, care sunt încă prizonieri; incidentul s-a soldat şi cu trei răniţi, reaminteşte AFP.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md