Elveția, dispusă să continue colaborarea cu noua coaliție de guvernare din Republica Moldova

Anticoruptie.md
10/06/2019

Elveția la unison cu alte state europene și-a exprimat luni, 10 iunie, sprijinul pentru coaliția de guvernare formată la Chișinău și pentru guvernul nou-creat, condus de Maia Sandu. Guvernul Elveției salută solicitarea făcută de Secretarul General al Consiliului Europei către Comisia de la Veneția să ofere o opinie cu privire la ultimele decizii ale Curții Constituționale din Moldova.

Într-o declarație, făcută publică luni, 10 iunie, de  Reprezentanța diplomatică a Elveției la Chișinău, se menționează că „Parlamentul Republicii Moldova a decis sâmbăta trecută să aleagă un nou speaker și să creeze un nou Guvern. Elveția este gata să continue implementarea programelor sale de asistență și de cooperare pentru dezvoltare”. 

„Elveția a susținut tranziția politică, economică și socială a Republicii Moldova începând cu anul 2000 și își menține angajamentul de a contribui la bunăstarea populației din Moldova. Elveția a salutat alegerile parlamentare din 24 februarie a.c., care au fost competitive și, în general, au respectat drepturile fundamentale. Voința cetățenilor Republicii Moldova exprimată în acel scrutin trebuie respectată. În legătură cu recentele evoluții politice, Elveția face apel către toate partidele politice și instituții să se angajeze într-un dialog pașnic pentru rezolvarea crizei politice. Calmul și reținerea trebuie să predomine în beneficiul tuturor cetățenilor”, se mai arată în declarația Reprezentanței diplomatice a Elveției în Republica Moldova.  

Tot luni, alte cinci țări europene: Marea Britanie, Franța, Germania, Polonia și Suedia au emis o declarație comună cu privire la recunoașterea noii majorități parlamentare și sprijinul pentru noul guvern de coaliție de la Chișinău. De asemenea Federația Rusă și Ucraina au exprimat sprijinul pentru majoritatea parlamentară și guvernul nou-formate în Republica Moldova.    

Anticoruptie.md
10/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii