Modificări la Legea despre procuratură // Cetățeni din afara R. Moldova vor putea să candideze la funcția de procuror general

Anticoruptie.md
11/06/2019
Anticoruptie.md

Pentru funcția de procuror general vor putea să candideze persoane care nu dețin cetățenia Republicii Moldova, conform uneia dintre prevederile unui nou proiect de lege cu privire la procuratură votat marți, 11 iunie, de Parlament în prima lectură. Acest proiect de lege face parte din pachetul de legi privind dezoligarhizarea Republicii Moldova.

„Deși în februarie 2016 a fost votată o Lege a Procuraturii, situația nu s-a schimbat. Procuratura Generală este în continuare sub control politic”, a declarat deputatul blocului politic ACUM, Sergiu Litvinenco, unul dintre autorii acestui proiect. Proiectul își propune să reglementeze interimatul funcției de procuror general, Consiliul Superior al Procurorilor urmând să desemneze un procuror până la organizarea concursului pentru ocuparea acestei funcții.

Concursul respectiv va fi organizat de către o comisie independentă, constituită de Consiliul Superior al Procurorilor, în care ar intra exponenți ai societății civile, precum și experți internaționali. Potrivit autorilor, aceste modificări au drept scop să facă procedura de selecție imparțială și corectă. Proiectul prevede de asemenea extinderea numărului de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor, urmând să includă mai mulți reprezentanți ai societății civile.

În opinia legislatorilor, cooptarea membrilor din societatea civilă și avocatură va face această structură mai transparentă. Acest proiect de lege urmează să fie votat în lectura a doua.

Anticoruptie.md
11/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii