/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

Noul ministru de Externe promite: Federalizarea nu va fi realizată

missing
11 iunie 2019, ora 18:24

Noul conducător al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicolae Popescu, dă asigurări că planurile privind federalizarea R. Moldova nu pot fi realizate, deoarece cetățenii nu-și doresc acest lucru și în Parlament nu există o majoritate parlamentară care ar putea să schimbe Constituția în direcția federalizării.

Nicolae Popescu a declarat în cadrul unui briefing de presă că este împotriva federalizării. „Planurile de federalizare nu vor fi realizate. Aveți promisiunea mea. Ea nu poate fi impusă decât printr-o majoritate constituțională. Eu sunt categoric împotriva federalizării. Știu că la fel ca mine cred foarte mulți cetățeni ai R. Moldova, majoritatea partidelor politice și nu văd niciun risc că în Parlamentul R. Moldova se va coagula o majoritate care ar schimba Constituția în direcția federalizării. De aceea subiectul federalizării este fals. Nu este pe agenda politică a noului Guvern”, afirmă Popescu.

Ministrul de Externe din Guvernul Maiei Sandu a precizat că viitoarele relații ale R.Moldova cu Federația Rusă, cu siguranță, nu includ federalizarea. „Includ insistența noastră pe retragerea trupelo ruse și subiecte de colaborare economică”, a adăugat diplomatul.

În cadrul aceleeași conferințe de presă, Nicolae Popescu s-a adresat către diplomații R. Moldova din toate statele prin care i-a îndemnat să reprezinte interesele statului, nu al unui partid: „Eu nu sunt membru de partid. Eu am acceptat acest post pentru a reprezenta  țara. Eu reprezint politica externă a R. Moldova. Rog pe toți diplomații, secretarii de stat, să se ghideze în activitatea lor de acest imperativ al diplomației de stat, nu diplomației de partid. Eu nu voi cere ca diplomații să facă diplomație de partid și în același timp nu voi tolera ca deputații să facă diplomație de partid”.

Noul ministru de Externe așteaptă ca predecesorul său în această funcție, Tudor Ulianovschi, să-i transmită toate dosarele ce țin de politica externă a statului.

„Marile puteri vor ca în R. Moldova situația politică să fie calmă”, a concluzionat Popescu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram