(doc) Primarii și președinții de raioane, împărțiți în două tabere: „Recunoaștem Guvernul Sandu” și „Recunoaștem Guvernul Filip”

Primarii din republică și președinții de raioane s-au împărțit în două tabere, fiecare susținând unul din cele două Guverne de la Chișinău. Mai multe declarații au fost semnate de aceștia și făcute publice.

Foto: UNIMEDIA

De dimineață au început să apară declarații publice ale aleșilor locali. Majoritatea consilierilor municipali Cahul declară susținerea Guvernului Sandu.

De asemenea, primarul satului Tîrșiței, raionul Telenești, Ion Tulbure, ales din partea Partidului Liberal, anunță pe Facebook că susţine Parlamentul nou ales și Guvernul în frunte cu Maia Sandu.

O declarație de susținere a noului Guvern a fost făcută și de Primarul din Sărătenii Vechi, împreună cu consilieri locali.

Și primarul satului Peticeni și consilierii locali au emis o declarație prin care „recunosc și susțin conducerea Parlamentului în frunte cu Zinaida Greceanîi și Guvernul Republicii Moldova în frunte cu prim-ministrul Maia Sandu”.

Administrația orașului Taraclia a declarat că se va supune noului Guvern condus de Maia Sandu.

Irina Vlah, bașcanul UTA Găgăuziei a scris că „susține pe deplin” eforturile lui Igor Dodon și a majorității parlamentare nou formate.

Pe cealaltă parte a baricadei sunt președinții și primarii din raioanele Nisporeni, Orhei, Briceni, Dubăsari, Dondușeni, Edineț, Glodeni, Ocnița, Rîșcani, Criuleni, Căușeni, Leova, Șoldănești și Ungheni, care anunță că susțin Guvernul Filip.

Mai mult, semnatarii califică votul deputaților PSRM și ACUM din 8 iunie ca fiind contrar Constituției și-l acuză pe Igor Dodon de trădare de patrie.

declarație / Sursa:publikatv

De menționat este faptul că semnatarii sunt membri ai Partidului Democrat sau ai partidului Șor.

Scurt, despre ce se întâmplă la Chișinău:

La data de 8 iunie 2019, ACUM și PSRM au semnat un acord temporar de colaborare și formare a unei majorități parlamentare.

Astfel, în funcția de președintă a Parlamentului a fost votată Zinaida Greceanîi, iar șefă a Guvernului a fost desemnată Maia Sandu.

În aceeași zi a fost învestit în funcție noul Guvern.

Curtea Constituțională a emis mai multe hotărâri prin care a anunțat că toate legile și hotărârile adoptate în acea zi se declară neconstituţionale. Curtea Constituțională a declarat neconstituţională Hotărârea adoptată de deputaţii Parlamentului pentru alegerea Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Legislativului.

Tot în data de 8 iunie, Curtea a declarat neconstituțional decretul de numire în funcția de prim-ministru a Maiei Sandu și a noului Guvern.

În aceeași zi, Partidul Democrat a anunțat proteste. Sute de oameni au fost aduși din toată republica la Chișinău. Au fost instalate corturi, iar oamenii au rămas peste noapte să doarmă în stradă, în semn de protest.

La data de 9 iunie, CC l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte al țării și l-a numit pe Pavel FIlip președinte interimar. Pavel Filip a semnat decretul privind organizarea de alegerilor anticipate la data de 6 septembrie 2019, care este o zi de vineri.

Tot ieri, la Chișinău, au avut loc proteste organizate de Partidul Democrat.


Pub