Sorin Ioniță, despre reacția întârziată a Bucureștiului privind situația de la Chișinău: „Plahotniuc este o invenție a structurilor de la București”

Expertul r de la „Expert Forum”, Sorin Ioniță, a comentat ultimele evenimente politice care au avut loc la Chișinău și reacția întârziată a autorităților de la București în acest context. Într-un interviu oferit pentru RFI România, Ioniţă a declarat că anumiţi oameni de la Bucureşti, din diverse instituţii, ar fi deranjaţi de situaţia de la Chişinău şi anume căderea guvernării Plahotniuc, afirmând că „se pot afla lucruri și despre ei”.

Foto: emerging-europe.com

„Bucureștiul a susținut ani de zile acest regim. L-a susținut personal pe Plahotniuc, care este o invenție a structurilor de la București. El a fost inventat ca mare om în Moldova fiind numit în consiliul Petrom, fiind reprezentant al Petrom, compania 100% de stat, în 2001, sub guvernul Năstase, PSD, înainte de privatizarea Petrom. Imaginați-vă cine era numit reprezentant Petrom într-o țară vecină în 2001, când compania nu era privatizată cu austriecii și de unde se lua binecuvântarea sau unde se făcea verificarea pentru oamenii noștri din Moldova.

Serviciile noastre l-au inventat pe Vladimir Plahotniuc. Că el a scăpat din mână după aia nu mai știm. Dar cred că sunt o grămadă de complicități la București, în diplomație, în Ministerul de Externe, la Cotroceni, în servicii secrete. În PSD este foarte evident. Au făcut campanii împreună și nu una, multe.

În PSD, cu tot cu domnul Ponta, care acum s-a rupt din PSD, care tocmai a pus un om foarte fidel pe listele de europarlamentare, pe fostul premier Iurie Leancă, un om total controlat de Plahotniuc. Sunt o grămadă de complicități politice, economice, probabil de corupție, probabil de servicii secrete la București. Cred sunt o grămadă de oameni nervoși zilele astea, care se tem foarte tare să nu apară chestii în spațiul public.

Cam așa înțeleg ezitările Bucureștiului în a avea o poziție foarte clară. Ceea ce este destul de jenant. UE o face destul de clar, americanii deja au făcut-o. Întâmplător, așa cum am explicat, conjunctural este și Rusia în această tabără, numai România nu. O să ajungă Africa de Sud să dea mesaje în sprijinul parlamentului ales, dar Bucureștiul încă nu dăduse. Noi nu știm. Eu sunt în societatea civilă. Dumneavoastră sunteți în presă. Nu știm ce jocuri se fac pe dedesubt și ce complicități are fiecare. Este foarte posibil să fie legături la nivel foarte individual între politicieni sau foști politicieni români, care sunt șantajabili de către Plahotniuc. Toată lumea așteaptă baza de date cu filmările”, a declarat Sorin Ioniță.

Menționăm mai mulți parteneri externi ai R. Moldova au venit cu declarații în contextul celor întâmplate la Chișinău. SUA, UE, Federația Rusă, dar și alte state membre ale comunității internaționale au recunoscut noul Parlament și Guvern ales.

Ieri, Guvernul României a venit cu o primă reacție în contextul evenimentelor politice de la Chișinău, prin care îndeamnă forțele politice să respecte procesul democratic.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că recunoaște legitimitatea Parlamentului și a noului Guvern.

Secretarul general al Consiliului Europei se arată „extrem de îngrijorat de ultimele evoluții din Republica Moldova” și spune că va cere „avizul urgent al Comisiei de la Veneția cu privire la ultimele decizii, inclusiv cu privire la condițiile de dizolvare a Parlamentului Republicii”.

Președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, a scris că PD „trebuie să asigure imediat și pașnic transferul puterii către Parlament și Guvern”.

Și purtătorul de cuvânt al NATO a declarat că NATO urmărește cu îngrijorare criza politică din Republica Moldova.

Scurt, despre ce se întâmplă la Chișinău:

La data de 8 iunie 2019, ACUM și PSRM au semnat un acord temporar de colaborare și formare a unei majorități parlamentare.

Astfel, în funcția de președintă a Parlamentului a fost votată Zinaida Greceanîi, iar șefă a Guvernului a fost desemnată Maia Sandu.

În aceeași zi a fost învestit în funcție noul Guvern.

Curtea Constituțională a emis mai multe hotărâri prin care a anunțat că toate legile și hotărârile adoptate în acea zi se declară neconstituţionale. Curtea Constituțională a declarat neconstituţională Hotărârea adoptată de deputaţii Parlamentului pentru alegerea Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Legislativului.

Tot în data de 8 iunie, Curtea a declarat neconstituțional decretul de numire în funcția de prim-ministru a Maiei Sandu și a noului Guvern.

În aceeași zi, Partidul Democrat a anunțat proteste. Sute de oameni au fost aduși din toată republica la Chișinău. Au fost instalate corturi, iar oamenii au rămas peste noapte să doarmă în stradă, în semn de protest.

La data de 9 iunie, CC l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte al țării și l-a numit pe Pavel FIlip președinte interimar. Pavel Filip a semnat decretul privind organizarea de alegerilor anticipate la data de 6 septembrie 2019, care este o zi de vineri.

Tot ieri, la Chișinău, au avut loc proteste organizate de Partidul Democrat.


Pub