„Planeta Moldovei se învârte mai repede”: Regulament UE care ar contrazice Curtea Constituțională privind data limită de formare a Guvernului

Deși Curtea Constituțională a menționat că Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a X-a, trebuia sa încheie formarea Guvernului pănă la data de 7 iunie 2019, inclusiv, iar Igor Dodon este obligat să dizolve Legislativul după 90 de zile de la data validării alegerilor parlamentare, Regulamentul UE privind stabilirea regulilor care se aplică termenelor, datelor și expirării termenelor spune altceva.

Foto: UNIMEDIA

„În cele 28 țări-membre UE, există un „Regulament privind stabilirea regulilor care se aplică termenelor, datelor și expirării termenelor”.

Astfel, în tot spațiul Uniunii Europene perioada de trei luni din 9 martie 2019 a expirat pe 9 iunie 2019...La noi cele 3 luni, potrivit Curții Constituționale, au expirat dosrocino - pe 7 iunie, adică cu 2 zile mai devreme decât în UE.”, a scris analistul Andrei Popov pe pagina sa de Facebook.

Andrei Popov / Sursa:fb
Andrei Popov / Sursa:fb

Scurt, despre ce se întâmplă la Chișinău:

La data de 8 iunie 2019, ACUM și PSRM au semnat un acord temporar de colaborare și formare a unei majorități parlamentare.

Astfel, în funcția de președintă a Parlamentului a fost votată Zinaida Greceanîi, iar șefă a Guvernului a fost desemnată Maia Sandu.

În aceeași zi a fost învestit în funcție noul Guvern.

Curtea Constituțională a emis mai multe hotărâri prin care a anunțat că toate legile și hotărârile adoptate în acea zi se declară neconstituţionale. Curtea Constituțională a declarat neconstituţională Hotărârea adoptată de deputaţii Parlamentului pentru alegerea Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Legislativului.

Tot în data de 8 iunie, Curtea a declarat neconstituțional decretul de numire în funcția de prim-ministru a Maiei Sandu și a noului Guvern.

În aceeași zi, Partidul Democrat a anunțat proteste. Sute de oameni au fost aduși din toată republica la Chișinău. Au fost instalate corturi, iar oamenii au rămas peste noapte să doarmă în stradă, în semn de protest.

La data de 9 iunie, CC l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte al țării și l-a numit pe Pavel FIlip președinte interimar. Pavel Filip a semnat decretul privind organizarea de alegerilor anticipate la data de 6 septembrie 2019, care este o zi de vineri.

Tot ieri, la Chișinău, au avut loc proteste organizate de Partidul Democrat.


Pub