04:57:09 25.04.2024
Stiri

Reacții la nivel internațional: Thorbjørn Jagland sesizează Comisia de la Veneția, SUA cheamă la „dialog politic”, iar NATO vorbește despre integritatea teritorială a R. Moldova

Politică 10.06.2019 08:07 Vizualizări3186 Autor: Ziarul National
Reacții la nivel internațional: Thorbjørn Jagland sesizează Comisia de la Veneția, SUA cheamă la „dialog politic”, iar NATO vorbește despre integritatea teritorială a R. Moldova


Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, se declară „consternat” de ultimele evoluții din Republica Moldova și anunță că va solicita, de urgență, avizul Comisiei de la Veneția cu privire la ultimele decizii ale Curții Constituționale de la Chișinău, inclusiv cea privind dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova.

„Fac apel la Parlamentul ales în mod democratic, la Guvernul legitim și la toate forțele politice să acționeze cu reținere și responsabilitate. Deciziile recente ale Curții Constituționale sunt greu de înțeles și par arbitrare în lumina textului Constituției și a standardelor internaționale de drept. Într-un stat democratic toți trebuie să respecte Constituția, în caz de incertitudine este întotdeauna necesar un sfat obiectiv bun. Prin urmare, am decis astăzi, în calitatea mea de secretar general, să solicit avizul urgent al Comisiei de la Veneția cu privire la ultimele decizii, inclusiv cu privire la condițiile de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova”, se arată într-un mesaj al secretarului general al Consiliului Europei.

Și Statele Unite ale Americii au reacționat la situația politică din R. Moldova, îndemnând toate partidele de la Chișinău „să manifeste reținere și să se pună de acord asupra unui parcurs de mai departe prin dialogul politic”.

CITIȚI și OFICIAL // Poziția UE față de evenimentele de la Chișinău. Hahn și Mogherini: „Uniunea Europeană este pregătită să colaboreze cu guvernul legitim”

„Alegerile parlamentare din 24 februarie au fost competitive și au respectat drepturile fundamentale. Voința poporului moldovenesc exprimată în acele alegeri trebuie respectată fără amestec. Asigurarea unui viitor prosper și democratic pentru Moldova și cetățenii săi este un obiectiv comun pe care Statele Unite vor continua să îl sprijine”, cităm dintr-un comunicat de presă de la Washington.

Alianța Nord-Atlantică (NATO) urmărește de asemenea cu îngrijorare criza politică din R. Moldova și solicită tuturor forțelor politice din republică „să-și păstreze calmul și să aplaneze contradicțiile prin dialog, respectând pe deplin statul de drept”.

„Liderii din Republica Moldova, aleși în mod democratic, trebuie să colaboreze pentru a depăși această criză. NATO și Republica Moldova au fost parteneri apropiați peste 25 de ani. Rămânem pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”, potrivit mesajului publicat pe site-ul oficial al NATO.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md