10:36:50 23.04.2024
Stiri

Voronin cere anchetă penală pentru cei care „au contribuit la uzurparea puterii și au avut finanțare directă de peste hotare"

Politică 10.06.2019 20:02 Vizualizări3150 Autor: Ziarul National
Voronin cere anchetă penală pentru cei care „au contribuit la uzurparea puterii și au avut finanțare directă de peste hotare


Comitetul Central al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) urmărește cu profundă îngrijorare escaladarea crizei politice din țară, care este „plină de consecințe imprevizibile”, se arată într-o declarație plasată pe site-ul partidului.

Declaraţia PCRM:


„În același timp, trebuie remarcat faptul că Republica Moldova se află într-o stare de tensiune politică și socio-economică permanentă și în creștere, de la încercarea de lovitură de stat din 2009. Sechestrarea statului, sărăcirea covârșitoare a populației țării, colapsul economic, reducerea libertăților democratice - acestea sunt teribilele rezultate ale acestui deceniu, când comuniștii se aflau în opoziție.

Comuniștii spun că alegătorii pot vedea de la sine ceea ce constituie un organism legislativ care nu are o forță politică stabilă, precum PCRM. „În decursul acestor zece ani, comuniștii au luptat împotriva regimului anti-popor, oricare ar fi fost numit - AEI, AIE-2 sau PDM. Am atras în mod repetat atenția societății moldovenești asupra încălcărilor flagrante ale legislației actuale și, în special, asupra Constituției Republicii Moldova, care a condus la fenomenul statului capturat.

Criza politică actuală, după părerea noastră, a fost rezultatul unui deceniu de nelegiuire sistematică, transformând Constituția într-un "slujitor", din care cei care au sesizat Curtea Constituțională pot "stoarce" tot ceea ce doresc. Nu putem să nu remarcăm faptul că crearea acestei situații absurde a fost promovată în mod activ, inclusiv de mulți participanți la "coaliția temporară" care a fost acum formată în parlament.

Nu este vorba că mulți ani Maia Sandu a fost în coaliție cu PDM, folosind sprijinul politic al lui Plahotniuc și partidului său în calitate de ministru al educației. Nu este vorba că că Igor Dodon a salvat de fapt regimul de guvernământ prin votarea încălcării Constituției pentru așa-numitul președinte Nicolae Timofti.

Contribuția Maiei Sandu și a lui Igor Dodon la crimele împotriva Constituției s-a manifestat cel mai clar prin participarea lor la alegerile prezidențiale anticonstituționale. Apoi, la 4 martie 2016, Curtea Constituțională a ordonat Partidului Democrat să efectueze o lovitură constituțională, schimbând ilegal Legea fundamentală a statului.

Reamintim că PCRM a preluat apoi o poziție principială, declarând boicotarea alegerilor prezidențiale neconstituționale. Maia Sandu și Igor Dodon au luat parte la ele, legitimarea încălcării Constituției. Exact, bazele statului de drept au fost distruse din nou și din nou. Așa sa întărit regimul uzurpator. Atât Partidul Socialiștilor, cât și partidele care fac parte din blocul ACUM sunt direct implicate în acest demers.

Numai alegerile parlamentare anticipate pot fi o cale de ieșire din actuala situație explozivă. Nu cele pe care le-a numit Philip pentru 6 septembrie, ci cele care ar trebui organizate după o serie de evenimente legislative și organizatorice. Toate recomandările pe această temă se găsesc în declarațiile Partidului Comuniștilor, care au fost făcute în ultimii ani.

Aceasta, mai presus de toate, vizează întoarcerea normelor constituționale și a legislației electorale către statul din aprilie 2009. Este, de asemenea, necesar să se investigheze cu atenție furtul unui miliard, inclusiv urmărirea penală a acelor deputați socialiști care nu au returnat credite.

Este necesar să se asigure răspunderea penală a celor care au contribuit la uzurparea puterii în Moldova, precum și a celor care au fost finanțate direct din străinătate. Respinge și pedepsi judecătorii Curții Constituționale drept complici în confiscarea statului. Desfășurarea unei analize aprofundate a activităților procurorilor și judecătorilor pentru condamnarea ordinii politice a regimului.

Toate aceste lucrări ar trebui efectuate cât mai curând posibil, pentru a nu trage țara într-o confruntare lungă și periculoasă. Noi, comuniștii, suntem convinși că alegerile parlamentare libere ținute în astfel de condiții ne vor permite să alegem o componență a parlamentului care să reflecte interesele tuturor segmentelor societății moldovenești”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md