Ucraina se alătură organizațiilor internaționale și face apel la autoritățile R. Moldova să rezolve divergențele prin dialog

Anticoruptie.md
10/06/2019

Ucraina se alătură statelor și organizațiilor internaționale care urmăresc evoluțiilor politice de la Chișinău și își exprimă îngrijorarea față de tensiunile pe fonul creării unei majorități parlamentare și alegerii unui nou guvern. Într-o declarație a Ministerului de Externe de la Kiev se spune că Ucraina, stat mediator și garant în conflictul transnistrean, este interesată ca R. Moldova să fie stabilă, democratică și europeană. Kievul face apel la forțele politice să respecte legea și să-și rezolve divergențele prin dialog. 

„Ca mediator de stat și garant, Ucraina este interesată ca Republica Moldova să fie stabilă, democratică și europeană, gata să ofere, dacă este necesar, asistență în rezolvarea problemelor existente. Invităm forțele politice din Moldova să acționeze în cadrul legal, să soluționeze litigiile prin intermediul dialogului politic pentru a evita o luptă pentru putere. Importantă pentru țară și securitatea din regiune este prevenirea unor interferențe externe care vizează implementarea scenariului rus de federalizare a țării”, se arată în declarația Ministerului ucrainean de Externe.

Criza politică de la Chișinău s-a aprofundat, după ce Partidul Democrat a refuzat să recunoască noua majoritate parlamentară, creată în Leguislativul de la Chișinău între fracțiunile Blocului ACUM - Pas și DA - și PSRM, precum și alegerea noului guvern, condus de Maia Sandu. Curtea Constituțională, formată din magistrați promovați de PD, a decis suspendarea președintelui Igor Dodon, numindu-l pe Pavel Filip să asigure interimatul funcției de președinte. Acesta a emis un ordin privind dizolvarea Parlamentului și anunțarea alegerilor anticipate în data de 6 septembrie.   

 

Anticoruptie.md
10/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii