image
Sursa foto: TRT World

După decenii de aşteptare, la Atena se deschide prima moschee

Autorităţile elene au anunţat vineri prima moschee din Atena se va deschide anul acesta.

Deşi în alte părţi din Grecia există lăcaşe de cult musulmane, în capitală nu mai era oficial nicio moschee din 1833, când au fost alungaţi ocupanţii otomani.

Construcţia în valoare de 850.000 de euro este în curs de finalizare. "În curând imamul va rosti primele rugăciuni. Sperăm că asta se va putea întâmpla în septembrie", a declarat ziariştilor ministrul educaţiei, Kostas Gavroglou, citat de agerpres.ro.

Fără cupolă, fără minaret, cu o formă rectangulară şi zugrăvită bej, fără ornamentele specifice altor locuri de rugăciune ale Islamului, moscheea amplasată într-o fostă zonă industrială reprezintă totuşi o victorie mult aşteptată de musulmanii din Atena.

Despre construcţia moscheii s-a vorbit încă din 1890, când parlamentul Greciei a adoptat o lege în acest sens, dar planurile nu s-au realizat până acum; ultima ocazie ratată a fost în 2004, când oraşul a fost gazda Jocurilor Olimpice. Birocraţia, criza financiară, majoritatea creştină ortodoxă şi opoziţia extremei drepte au constituit obstacole în calea obţinerii aprobărilor necesare, iar musulmanii din Atena s-au rugat mulţi ani în lăcaşe de cult improvizate prin tot oraşul, în subsoluri sau depozite

Grupurile islamice estimează că în metropolă trăiesc peste 200.000 de musulmani, inclusiv din Pakistan, Siria, Afganistan şi Bangladesh.

Comunitatea islamică autohtonă reprezintă circa 2% din populaţia Greciei şi este concentrată mai ales în nordul ţării, unde are propriile moschei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: