Amnesty International Moldova: „Partidele politice și reprezentanții organelor de drept să evite cu orice preț destabilizarea situației sociale și politice din țară”

Amnesty International Moldova anunță că este „profund îngrijorată de intimidările la care au fost supuși recent jurnaliștii și unii reprezentanți ai partidelor parlamentare”. Într-un comunicat emis presei organizația menționează că e „alarmantă inacțiunea forțelor de ordine față de intimidarea mass-mediei de către persoanele prezente în fața instituțiilor publice”.

Foto: Radio Chișinău

Totodată, Amnesty International Moldova îndeamnă partidele politice și reprezentanții organelor de drept „să evite cu orice preț destabilizarea situației sociale și politice din țară. Facem apel către forțele de apărare a ordinii de drept să nu tolereze comportamentul agresiv față de jurnaliști și să asigure respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor”, se arată în comunicat.

Amnesty International Moldova anunță că va continua să monitorizeze obiectiv și independent derularea proceselor social-politice din Republica Moldova.

Scurt, despre ce se petrece la Chișinău:

La data de 8 iunie 2019, ACUM și PSRM au semnat un acord temporar de colaborare și formare a unei majorități parlamentare.

Astfel, în funcția de președintă a Parlamentului a fost votată Zinaida Greceanîi, iar șefă a Guvernului a fost desemnată Maia Sandu.

În aceeași zi a fost învestit în funcție noul Guvern.

Curtea Constituțională a emis mai multe hotărâri prin care a anunțat că toate legile și hotărârile adoptate în acea zi se declară neconstituţionale. Curtea Constituțională a declarat neconstituţională Hotărârea adoptată de deputaţii Parlamentului pentru alegerea Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Legislativului. Tot în data de 8 iunie, Curtea a declarat neconstituțional decretul de numire în funcția de prim-ministru a Maiei Sandu și a noului Guvern.

În aceeași zi, Partidul Democrat a anunțat proteste. Sute de oameni au fost aduși din toată republica la Chișinău. Au fost instalate corturi, iar oamenii au rămas peste noapte să doarmă în stradă, în semn de protest.

Astăzi, CC l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte al țării și l-a numit pe Pavel FIlip președinte interimar. Pavel Filip a semnat decretul privind organizarea de alegerilor anticipate la data de 6 septembrie 2019, care este o zi de vineri.

Între timp, la Chișinău, au loc proteste organizate de Partidul Democrat.


Pub