Până la 3 ani de închisoare. Ce riscă liderii PD care au aruncat curcani, dacă s-ar aplica legea

Cruzimea față de animale, mai cu seamă în public, se pedepsește cu amendă și chiar închisoare. Asta prevede Codul Penal și asta ar risca liderii PD care au aruncat cinci curcani peste gardul Președinției, dacă s-ar aplica legea.

Foto: colaj

Tratamentul cu cruzime sau tortura animalelor, care a cauzat mutilarea sau moartea acestora, se va pedepsi cu amendă în mărime de la 500 la 750 de unități convenționale, adică de la 25.000 până la 37.500 de lei, sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 180 de ore, sau cu închisoare de până la trei ani, se menționează în articolul 222 prim, din Codul Penal.

codul penal / Sursa:captură

De asemenea organizația Protecția Animalelor în Moldova a venit cu un comunicat prin care condamnă gestul persoanelor care au aruncat păsările și îndeamnă organele de drept să se autosesizeze.

„Considerăm că aceste acţiuni cu caracter abuziv săvârşite în mod public reprezintă o manifestare dezumanizantă şi contravine eticii şi a valorilor morale faţă de fiinţele vii, astfel de acţiuni fiind incompatibile cu valorile democratice şi morale ale societăţii în care conviețuim, fiind totodată susceptibile răspunderii penale conform art.222/1 al CODULUI PENAL al RM

Îndemnăm organele competente să se autosesizeze pentru a stabili toate circumstanţele săvârşirii aceste infracţiuni şi pentru a pedepsi făptaşii”, se anunță în poziția organizației publicată pe Facebook.

Tratarea cu cruzime a animalelor este incriminată și în legislația penală a altor state, precum Lituania, Letonia, Bulgaria, Republica Cehă, Franța și Ungaria.

UNIMEDIA amintește că mai mulți lideri PD prezenți la manifestația de astăzi au mers la clădirea Președinției și au aruncat peste gardul instituției câțiva curcani, apoi au aplaudat și scandat „Demisia”.

Aruncate de la înălțime, păsările s-au lovit la picioare și au rămas țintuite la pământ, în soare.

După o oră și jumătate, curcanii au fost luați din curtea instituției prezidențiale.

curcani / Sursa:Elena Covalenco

Scurt, despre ce se întâmplă la Chișinău:

La data de 8 iunie 2019, ACUM și PSRM au semnat un acord temporar de colaborare și formare a unei majorități parlamentare.

Astfel, în funcția de președintă a Parlamentului a fost votată Zinaida Greceanîi, iar șefă a Guvernului a fost desemnată Maia Sandu.

În aceeași zi a fost învestit în funcție noul Guvern.

Curtea Constituțională a emis mai multe hotărâri prin care a anunțat că toate legile și hotărârile adoptate în acea zi se declară neconstituţionale. Curtea Constituțională a declarat neconstituţională Hotărârea adoptată de deputaţii Parlamentului pentru alegerea Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Legislativului. Tot în data de 8 iunie, Curtea a declarat neconstituțional decretul de numire în funcția de prim-ministru a Maiei Sandu și a noului Guvern.

În aceeași zi, Partidul Democrat a anunțat proteste. Sute de oameni au fost aduși din toată republica la Chișinău. Au fost instalate corturi, iar oamenii au rămas peste noapte să doarmă în stradă, în semn de protest.

Astăzi, CC l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte al țării și l-a numit pe Pavel FIlip președinte interimar. Pavel Filip a semnat decretul privind organizarea de alegerilor anticipate la data de 6 septembrie 2019, care este o zi de vineri.

Între timp, la Chișinău, au loc proteste organizate de Partidul Democrat.


Pub