Teodor Cârnaț: „Parlamentul e funcțional până apare decretul de dizolvare. Asta înseamnă că tot ce a adoptat Parlamentul ieri este în vigoare”

Potrivit expertului în drept constituțional Teodor Cârnaț, „Parlamentul e funcțional până apare decretul de dizolvare. Decretul a apărut azi, 9 iunie, asta înseamnă că tot ce a adoptat Parlamentul, ieri, 8 iunie, este în vigoare”. Declarația a fost făcută pentru Ziarul de Gardă.

Foto: Radio Europa Liberă

„Parlamentul e funcțional până apare decretul de dizolvare. Decretul a apărut azi, 9 iunie, asta înseamnă că tot ce a adoptat Parlamentul, ieri, 8 iunie, este în vigoare. Legislativul a numit ieri un nou cabinet de miniștri, deci, de ieri, Filip nu mai este prim-ministru, el singur poate fi învinuit de uzurpare a puterii”, precizează juristul.

Teodor Cârnaț susține că sesizarea de suspendare a președintelui din funcție este „lipsită de logică”, din moment ce „scopul articolului 85 din Constituție nu este respectarea întocmai a celor trei luni, ci deblocarea crizei din Parlament” . Mai mult, Cârnaț susține că, conform „celor trei luni indicate în Constituție, și nu 90 de zile precum a declarat Curtea”, Parlamentul a fost funcțional până la data de 9 iunie, relatează Ziarul de Gardă.

„Sâmbătă, 8 iunie, a fost convocată ședința Parlamentului, s-a votat Guvernul, deci s-a depășit criza. De ce Dodon ar fi trebuit să sesizeze Curtea pentru a dizolva Parlamentul?!”

La data de 8 iunie 2019, ACUM și PSRM au semnat un acord temporar de colaborare și formare a unei majorități parlamentare.

Astfel, în funcția de președintă a Parlamentului a fost votată Zinaida Greceanîi, iar șefă a Guvernului a fost desemnată Maia Sandu.

În aceeași zi a fost învestit în funcție noul Guvern.

Curtea Constituțională a emis mai multe hotărâri prin care a anunțat că toate legile și hotărârile adoptate de către noul Parlament se declară neconstituţionale.

În aceeași zi, Partidul Democrat a anunțat proteste. Sute de oameni ar fi fost aduși din toată republica la Chișinău. Au fost instalate corturi, iar oamenii au rămas peste noapte să doarmă în stradă, în semn de protest.

Astăzi, CC l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte al țării și l-a numit pe Pavel FIlip președinte interimar. Pavel Filip a semnat decretul privind organizarea de alegerilor anticipate la data de 6 septembrie 2019, care este o zi de vineri.


Pub