10:57:14 28.03.2024
Stiri

DOC // Platforma Națională a Societății Civile a Parteneriatului Estic solicită RECUNOAȘTEREA legitimității Parlamentului și Guvernului învestit pe 8 iunie

Social 09.06.2019 14:16 Vizualizări1267 Autor: Ziarul National
DOC // Platforma Națională a Societății Civile a Parteneriatului Estic solicită RECUNOAȘTEREA legitimității Parlamentului și Guvernului învestit pe 8 iunie


Platforma Națională a Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic se arată „consternată” de comportamentul Curții Constituționale care a anulat toate actele aprobate pe 8 iunie curent de Parlament, pe care îl cataloghează ca fiind „arbitrar”.

Într-o declarație făcută publică astăzi, Platforma denunță interpretările Curții cu privire la cele trei luni/90 de zile în care urma a fi creat Guvernul, amintind că decizia a fost luată la sfârșitul zilei de muncă. De asemenea, magistrații nu puteau anula anumite acte pe care nu le-a avut „în fața lor”.

„Comportamentul Curții Constituționale din 7, 8 și 9 iunie 2019 confirmă că aceasta și-a compromis rolul constituțional, acționând exclusiv în interesul unui partid politic. 17 ONG-uri și-au exprimat îngrijorarea privind independența Curții Constituționale încă în decembrie 2018, când trei persoane afiliate PDM au fost numite judecători ai Curții Constituționale în mod netransparent”, cităm din document.

Platforma le solicită șefilor de autorități publice centrale și locale, funcționarilor și angajaților publici să recunoască legitimitatea Parlamentului de legislatura a X-a, a Guvernului învestit pe 8 iunie curent și să înceapă colaborarea cu „autoritățile legal constituite ale Republicii Moldova”.

Acest lucru este necesar, se arată în declarație, pentru a asigura o bună guvernare a republicii, a detensiona situația și a respecta voința poporului, exprimată la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Platforma Naționala a Forumului Societății Civile din PaE include 86 de organizații active din Republica Moldova din domenii precum buna guvernare, drepturile omului, dezvoltare economică, mediu, energetică, tineret, politici sociale, sindicate și patronate etc.




Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md