Tensiune la Chișinău // Curtea Constituțională a decis să-l suspende pe președintele Igor Dodon pentru că a refuzat să dizolve Parlamentul

Anticoruptie.md
09/06/2019

Curtea Constituțională (CC) a decis duminică, 9 iunie, suspendarea președintelui Igor Dodon pentru faptul că a refuzat să dizolve Parlamentul și să ceară organizarea de alegeri anticipate. CC l-a numit pe Pavel Filip să asigure interimatul funcției de șef al statului. 

Curtea Constituțională a fost sesizată sâmbătă, 8 iunie, de deputații democrați Serghei Sîrbu, Igor Vremea și Vladimir Cebotari să se expună asupra circumstanțelor care justifică interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova, iar duminică, magistrații au și emis decizia: Igor Dodon va fi suspendat din nou, iar interimatul va fi preluat de Pavel Filip.

În decizia de duminică a CC se precizează că „prim-ministrul în exercițiu, Pavel Filip, în calitate de preşedinte interimar al Republicii Moldova va sesiza Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a și, după caz, va emite decretul privind dizolvarea Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate”. Ulterior, Pavel Filip a și venit cu o astfel de sesizare, aprobată deja de magistrații Înaltei Curți.

Mai întâi, Curtea a constatat drept circumstanţă care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova în cadrul procedurii de dizolvare a Parlamentului refuzul deliberat al Preşedintelui de a-şi îndeplini obligaţia constituţională de a sesiza Curtea Constituțională, pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a, cu emiterea ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului și de stabilire a datei alegerilor parlamentare anticipate, fapt care reprezintă, potrivit articolului 91 din Constituţie, o imposibilitate temporară de exercitare a atribuţiilor sale în acest sens.

Drept urmare, Curtea a decis, în baza articolului 91 din Constituţie, potrivit ordinii exercitării interimatului, ca prim-ministrul în exercițiu, dl Pavel Filip, în calitate de Preşedinte interimar al Republicii Moldova, să sesizeze Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a și, după caz, să emită decretul privind dizolvarea Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate.

La 8 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale și decretele semnate de Igor Dodon cu privire la învestirea unui nou Guvern condus de Maia Sandu.

Amintim că la sfârșitul anului 2018, înainte de alegerile parlamentare, Partidul Democrat a promovat în componența Curții Constituționale trei judecători din rândurile partidului sau apropiați formațiunii.  

Anticoruptie.md
09/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii