Parlamentul declară Guvernul condus de Pavel Filip în afara legii și cere forțelor de ordine să „nu execute ordinele uzurpatorilor”

Cornelia Cozonac
09/06/2019

Parlamentul a constatat duminică, cu unanimitate de voturi ale deputaților din partea fracțiunilor Blocului ACUM Platforma DA și PAS și cea a PSRM, uzurparea puterii în stat și a declarat  în afara legii Guvernul precedent, condus de Pavel Filip.

 „Parlamentul RM constată uzurparea puterii în stat de către fosta guvernarea antipopulară care a pierdut încrederea, atât din partea cetățenilor RM, cât și din partea comunității internaționale. Și în loc să cedeze pașnic puterea a decis să meargă pe calea destabilizării și escaladării violențelor”, se spune în declarația adoptată dată citirii de Maia Sandu, primi-ministra aleasă în ședința  de sâmbătă a Legislativului. 

Deputații au făcut un apel către angajații instituțiilor de stat și structurilor de forță „să nu execute instrucțiunile ilegale și ordinele uzurpatorului, să treacă de partea poporului și a puterii legitime: Parlamentul, Președintele și Guvernul”. „Venim cu un apel către toți angajații instituțiilor de stat și ai structurilor de forță de a nu executa instrucțiunile ilegale. Să treacă de partea poporului și a instituțiilor legitime”, se arată în declarația Parlamentului.

Parlamentul i-a cerut Partidului Democrat „să îndepărteze mercenarii din instituțiile de stat”.

„Solicităm tuturor cetățenilor să nu cedeze în fața provocărilor și să nu participe la acțiunile violente și ilegale organizate de Plahotniuc. Contăm pe înțelepciunea celor vizați că nu vor aduce țara în abisul confruntării civile”, se mai spune în declarația deputaților. 

Declarația Parlamentului poate fi citită aici. 

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a scris pe pagina sa de Facebook următoarele: „Pavel Filip, ați fost cel mai nelegitim guvern, votat la mijloc de noapte de un Parlament de transfugi trei ani în urmă. De atunci ați tot distrus. Acum, aveți foarte puțin timp să vă calmați. Și să vă convingeți șeful că nu merită. Vă dați seama foarte bine în ce vă băgați. Uzurparea puterii în stat este o crimă gravă și foarte bine știți că asta faceți. Noi nu vom da înapoi. Veți da înapoi voi. Chiar merită să mai faceți stricăciune, pe ultima sută de metri? Ajunge. Acceptați. Plecați”.

Cornelia Cozonac
09/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii