image
Sursa foto: constcourt.md

Ca fulgerul: Într-o oră de la sesizarea PD, judecătorii CC au declarat NECONSTITUȚIONALE deciziile luate azi la Parlament

Curtea Constituțională a declarat neconstituţională alegerea Zinaidei Greceanâi în funcţia de preşedinte al Parlamentului. Totodată, CC declară neconstituţionale, ab initio, actele legislative (legile, hotărârile) adoptate de deputaţi astăzi şi ulterior.

Decizia a fost luată în baza unei sesizări PD, la scurt timp după ce PD a sesizat Curtea.

Decizia Curții Constituționale:

La data de 8 iunie 2019, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a examinat sesizarea nr. 111a din anul 2019 privind controlul constituționalității actelor legislative adoptate de deputaţii Parlamentului de legislatura a X-a, la 8 iunie 2019.
În baza articolelor 135 alin. (1) lit. a) și 140 din Constituție, 26 din Legea cu privire la Curtea Constituțională, 6, 61, 62 lit. a) și 68 din Codul jurisdicției constituționale, Curtea Constituțională a pronunțat următoarea hotărâre:
1. Se declară neconstituţională Hotărârea adoptată de deputaţii Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a din 8 iunie 2019 pentru alegerea doamnei Zinaida Greceanîi în funcţia de Preşedinte al Parlamentului.
2. Se declară neconstituţionale, ab initio, actele legislative (legile, hotărârile) adoptate de deputaţii Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a la data de 8 iunie 2019 şi ulterior.
Hotărârea Curții Constituționale este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: