Igor Dodon afirmă că dacă astăzi ACUM și PSRM fac coaliție, Procuratura va deschide dosare penale pentru tentativă de lovitură de stat

Șeful statului, Igor Dodon, afirmă că în cazul în care astăzi se va da votul în Parlament pentru formarea unei majorități parlamentare, Procuratura va deschide dosare penale pe numele deputaților pentru tentativă de lovitură de stat. Declarația a fost făcută astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.

Foto: UNIMEDIA

„Întrebarea de bază e: dacă va fi sau nu recunoscut votul din Parlament, dacă astăzi va fi vreo unul. Toți știau că dizolvarea e pe 9 iunie și toți știau că azi va fi dizolvarea Parlamentului. Dar jocurile acestea...

Întrebarea e dacă va fi sau nu recunoscut un asemenea vot? Pe intern la sigur, cei care controlează puterea nu vor recunoaște. Mai mult decât atât, știu că Procuratura va deschide dosare penale pentru tentativă de lovitură de stat.

Eu cunosc acest lucru. Și deputații care vor vota, merg la risc și ei știu acest lucru. Dacă vor vota și vor merge înainte, înseamnă că au curaj și vor să schimbe situația. Pe intern nu va fi recinoscut. Dar pe extern va fi recunoscut un asemenea vot și o asemenea majoritate parlamentară? Nu e clar. La ora 11:00 i-am convocat pe ambasadorul UE, Federației Ruse și SUA, ca împreună să discutăm această situație și să vedem ce facem mai departe”, susține președintele.

În finalul discusului său, Igor Dodon s-a adresat cu un mesaj dur către procurori.

„Cei de la Procuratură care așteaptă cu nerăbdare votul în Parlament, ca să deschidă dosare penale, pe numele tututor deputaților și președintelui... cunoaștem totul... Voi chiar credeți când o să plece cineva din țară o să vă ia pe voi în buzunar? Pe toți, și Curtea Constituțională, și judecători și procurori și poliție? Voi chiar credeți că sunt locuri pentru toți în avioane? Chiar sunteți gata să mergeți la aceste lucruri? Să puneți sub bătaie familia, copiii? Eu la fel ca voi, am familia aici, n-am scos familia din țară, cu toate că vin o mulțime de lucruri... Eu vă rog foarte mult, respectați legislația, și atunci la sigur veți avea respectul din partea statului că v-ați făcut datoria, în fața cetățenilor”, a conchis Igor Dodon.

Amintim că în această dimineață, Curtea Constituțională a anunțat într-un comunicat de presă că, reieșind din prevederile constituționale, Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a X-a, trebuia sa încheie formarea Guvernului pănă la data de 7 iunie 2019, inclusiv.


Pub