CC, despre ședința de astăzi a Legislativului: „Orice acțiune și/sau act legislativ care are drept scop desfășurarea activității Parlamentului constituie o încălcare gravă”

După ce deputații Blocului ACUM și al Partidului Socialiștilor din Moldova au anunțat că convoacă astăzi, 8 iunie, ora 12:30, ședința Parlamentului, Curtea Constituțională (CC) a mai emis încă o hotărâre prin care susține că Parlamentul care urmează a fi dizolvat în temeiul art. 85 din Constituție nu are statut şi competenţe identice cu Parlamentul mandatul căruia a expirat, ieri, 7 iunie, în conformitate cu prevederile art.63 din Constituţie. Decizia dată vine după ce deputații democrați Vladimir Cebotari și Serghei Sîrbu au depus ieri o sesizare către înalta curte privind interpretarea articolelor 63 și 85 din Constituție.

Foto: UNIMEDIA

Astfel, potrivit CC, în cazul apariției circumstanțelor de dizolvare obligatorie a Parlamentului ca urmare a blocajului legislativ și/sau a imposibilităţii de formare a Guvernului timp de 3 luni (90 de zile), Parlamentul nu este în drept să desfăşoare activitate legislativă și să-și îndeplinească atribuțiile prevăzute de art. 66 din Constituție, precum şi să constituie organe de conducere ale Parlamentului.

„La apariția circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului în condiţiile art.85 alin.(1) din Constituţie, Președintele țării este obligat, neîntârziat, să sesizeze Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor de dizolvare, cu emiterea, ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate.

4. Orice acțiune și/sau act legislativ care are drept scop desfăşurarea activității Parlamentului după apariția circumstanțelor de dizolvare obligatorie, constituie o încălcare gravă a prevederilor constituționale și sunt nule ab initio.

Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, se arată în decizia Curții.

UNIMEDIA amintește că astăzi, 8 iunie, președintele Igor Dodon a anunțat că nu va semna decretul de dizolvare al Parlamentului, iar în acest sens, Blocul ACUM împreună cu PSRM au anunțat ședința Legislativului ce va avea loc la ora 12:30.

Tot astăzi, Curtea Constituțională a pus punctul pe i și a anunțat într-un comunicat de presă că, reieșind din prevederile constituționale, Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a X-a, trebuia sa încheie formarea Guvernului pănă la data de 7 iunie 2019, inclusiv.


Pub