(doc) ACUM și PSRM au semnat un acord temporar: Documentul prevede votarea pachetului de legi antioligarhic

Deputații Partidului Socialiștilor din Moldova (PSRM) și cei din Blocul ACUM au semnat o înțelegere politică temporară, prin care lidera PSRM, Zinaida Greceanîi va fi numită speaker, iar lidera PAS, Maia Sandu - prim-ministru al Republicii Moldova.

Foto: UNIMEDIA

Astfel, potrivit actului, în cadrul ședinței de astăzi, 8 iunie, a Parlamentului urmează să fie votată lidera PSRM, Zinaida Greceanîi, în funcția de președinte al legislatovului.

De asemenea, deputații vor conveni și vor vota vicepreședinții Parlamentului, Biroul Permanent și comisiile permanente.

Imediat după emiterea decretului de desemnare a candidatului la funcția de prim-ministru, lidera PAS, Maia Sandu va fi votată în funcția de premier.

De asemenea, deputații vor susține prin vot:

- Declarația privind caracterul capturat al instituțiilor statului

- Decizia privind stabilirea datei alegerilor locale generale.

- Demiterea Directorului Serviciului de Informații și Securitate.

- Revocarea Directorului Centrului Național Anticorupție.

- Modificarea Legii Procuraturii nr. 3 din 25.02.2016 (crearea circumstanțelor legale pentru demiterea Procurorului General și desemnarea noului Procuror în baza unui concurs transparent).

- Revenirea la sistemul electoral proporțional și îmbunătățirea procesului electoral în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția.

- Modificarea Codului Electoral în vederea creării circumstanțelor pentru demitirea membrilor Comisiei Electorale Centrale;

- Modificarea Codului Penal (art. 181/1 și 182 – înăsprirea semnificativă a sancțiunilor pentru coruperea alegătorilor și falsificarea rezultatelor alegerilor).

- Modificarea legii cetățeniei în vederea anulării prevederilor privind acordarea cetățeniei contra investițiilor.

- Modificarea articolului 4 din Legea cu privire la patenta de întreprinzător nr. 93 din 15.07.1998 (prelungirea pe 4 ani activitatea micului comerț în baza de patente).

- Instituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la ,,spălătoria” banilor murdari în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar - bancare din Republica Moldova și investigării acestui proces.

- Instituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării acestui proces.

- Instituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor unor privatizări și concesionări a bunurilor proprietate publică.

- Instituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor evenimentelor din 7 aprilie și sancționarea celor vinovați.

Potrivit documentului, Serviciul de Protecție și Pază de Stat va reveni în coordonarea președintelui Republicii Moldova.

Vă prezentăm documentul mai jos:

ACUM/PASRM / Sursa:Iv Ceban
ACUM/PASRM / Sursa:Iv Ceban
ACUM/PASRM / Sursa:Iv Ceban
ACUM/PASRM / Sursa:Iv Ceban
ACUM/PASRM / Sursa:Iv Ceban


Pub